Hipoalergene dojenačke formule

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kravlje mlijeko ili mliječni proizvodi koji sadrže proteine najučestaliji su pojedinačni alergen za dojenčad. Prevalencija je oko 2,5 % u prve 3 godine života. Povećan broj djece s atopijskim bolestima postavio je pred pedijatre, nutricioniste i imunologe potrebu prepoznavanja čimbenika rizika i osmišljavanja preventivnih mjera s ciljem smanjenja učestalosti bolesti. Na temelju brojnih znanstvenih istraživanja uočeno je da nasljeđe ima bitnu ulogu i osnovni je zadatak već u rodilištu prepoznati djecu kod koje je povećan rizik za razvoj alergije. Kad su oba roditelja alergičari rizik za razvoj alergije je čak do 70 %, a nešto je manji ako je alergičar jedan od roditelja ili netko od bliske rodbine.
Nedavne studije ukazuju da je pojava konstipacije u djece možda izazvana alergijom na proteine kravljeg mlijeka. Primjećen je i gastroezofagalni refluks kao alergijski simptom u dojenčadi alergične na kravlje mlijeko.
Majčino mlijeko je idealna hrana za dojenčad, a posebice je važno za djecu s povećanim rizikom kakva su djeca s alergijama. Na žalost, postoje situacije kada majka iz bilo kojeg razloga ne doji ili nema dovoljno mlijeka. Alergije na majčino mlijeko iznimno su rijetke, no postoji veza između majčinog prehrambenog unosa hrane s visokim udjelom alergena (mlijeko, jaja, kiki riki, soja) i osjetljivosti dojenčadi.
Dojenačke formule sa smanjenom antigenošću ili hipoalergene formule sadrže hidrolizirane proteine koji mogu biti enzimski hidrolizirani do razine peptida ili do razine slobodnih aminokiselina. Što je jača hidroliza, to je manja alergenost.
Ovisno o količini preostalog beta-laktoglobulina i veličini molekula razlikujemo ekstenzivno i djelomično hidrolizirana dojenačka mlijeka. Za djelomično hidrolizirane formule je upitno da li ih se može zvati hipoalergene, budući da su uzrokovale brojne neželjene alergijske reakcije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari