Globalno zatopljenje pospješuje stvaranje polena

Datum objave: 01. 01. 2005.

Ukoliko još uvijek niste iskusili tegobe alergija, možda trebate samo malo pričekati. Studija provedena na Harvardu pokazala je da globalno zatopljenje direktno utječe na stvaranje polena. Budući da atmosfera postaje zasićena ugljičnim dioksidom, biljke reagiraju stvaranjem većeg broja alergena.
Voditelj studije, Paul Epstein, direktor "Harvard Medical School's Center for Health and the Global Environment" i njegovi suradnici uzgajali su bilje u dva različita zatvorena sustava atmosfere. Prvi je oponašao današnju atmosferu, s 350 čestica ugljičnog dioksida na million čestica zraka, a drugi je bio simulacija atmosfere kakva će biti u ne tako dalekoj budućnosti, ako se globalno zatopljenje nastavi ovim ritmom (700 čestica ugljičnog dioksida na million čestica zraka).
Bilje uzgojeno u "futurističkoj atmosferi" stvaralo je 61 % više polena od onog uzgojenog u današnjim uvjetima. Rezultati ukazuju na značajno veću izloženost alergenom polenu ukoliko se ostvari scenario predviđenog globalnog zatopljenja. Više polena znači i više alergija i astme.

Pošalji prijatelju na email

Komentari