Alergije na latex

Datum objave: 01. 01. 2005.

Uvod
Alergija na latex manifestira se kad osoba dođe u kontakt s proizvodima koji ga sadrže, a kontakt može biti kožom, ustima, očima, genitalijama, mjehurom ili debelim crijevom. Ozbiljne reakcije mogu nastati kad latex uđe u krv. Zabilježene su ozbiljne alergijske reakcije nakon davanja lijeka kroz infuzijske sustave i štrcaljke od latexa. Osim toga, puder iz balona i rukavica može apsorbirati čestice latexa i uzrokovati alergiju nakon udisanja zraka s tim puderom. Hrana kojom se rukovalo u rukavicama od latexa može također uzrokovati reakciju, a osobe alergične na latex mogu biti alergične i na neke namirnice kao što su banane, orasi, avokado i kivi.
Iako je o alergiji na gumu mnogo rečeno zadnjih godina, problem se još uvijek istražuje i upoznaje.

Prirodni izvor latexa
Prirodni izvor latexa je mliječni sok stabla Hevea brasiliensis koji se koristi za proizvodnju medicinske opreme još od 1888. godine kad su proizvedene prve kirurške gumene rukavice. Sirovi mliječni sok se stavlja u posude ili plastične vreće i nakon nekoliko sati tretira i stabilizira kako se ne bi prerano zgrušao. Nakon toga se transportira u tvornice u kojima se proizvodi izrađuju na dva načina - lijevanjem u kalupe (izrada guma i igračaka) ili umakanjem kalupa u vruću posudu s latexom (izrada balona, kondoma, rukavica). Proizvedi dobiveni umakanjem češće uzrokuju alergijske reakcije jer se suše na nižoj temperaturi i ispiru kraće nego suhi proizvodi. Visoke temperature i duže ispiranje uklanjaju alergene proteine.

Tko spada u rizičnu skupinu?

 • Zdravstveni radnici: tehničari, liječnici, zubari
 • Osobe rođene s teškim anomalijama mokraćnog mjehura
 • Neke osobe s višestrukim kirurškim zahvatima
 • Osobe rođene s rascjepom kralježnice, spina bifida
 • Osobe zaposlene u proizvodnji gumenih proizvoda
 • Učestalost
  Procjenjuje se kako alergija na latex pogađa 14-17% zdravstvenih radnika, 30-70% pacijenata sa spinom bifidom, 39% pacijenata koji posjećuju zubare i 6% opće populacije.
  Razlog porasta ove alergije možemo tražiti u porast uporabe rukavica te u većoj potražnji koja je dovela do promjena proizvodnog programa i nastanka proizvoda koji sadrže više alergena.

  Izloženost latexu
  Mnoge osobe izložene rukavicama misle kako je problem u puderu. Iako je puder prisutan, alergiju uzrokuju čestice latexa. Istraživači još uvijek nisu otkrili specifične krivce za reakciju pa ne postoje ni metode desenzibilizacije, odnosno hiposenzibilizacije koje se provode kod ostalih alergija.

  Puder koji se stavlja u rukavice radi njihova lakšeg navlačenja je važan jer veže na sebe čestice latexa i širi ih kroz zrak tijekom stavljanja ili skidanja rukavica ili se upija kroz kožu ili sluznice tijekom zahvata. Vezani proteini mogu ući u krv kroz male pukotine na koži i sluznicama. Kao rezultat mogu se pojaviti kontaktni dermatitis, ekcem ili urtikarija.

  Alergijski odgovor i manifestacije
  Iritirajuće reakcije su najčešći oblik reakcije; koža se oštećuje fizički ili kemijski i postaje suha i ljuskava. Iritacija kože nije imunološki posredovana, ali može pridonijeti nastanku alergijske reakcije jer oštećuje kožu i dopušta prodor u tijelo latexu i drugim tvarima.
  Odgođene alergijske reakcije, ili tip IV reakcije, obično su ograničene na dio tijela direktno izložen alergenu i nastaju 6-48 sati nakon kontakta. Nastaje crvenilo, mjehuri, pucanje i ljuštenje kože koje može trajati danima. Osobe koje su doživjele ovu reakciju žale se na oticanje zubnog mesa i svrbež u ustima nakon zubnog zavata ili crvenilo kože na mjestu gdje elastično donje rublje ili odjeća dodiruju kožu. Zdravstveni radnici obično zapaze ljuštenje kože nakon nošenja rukavica. Zbog odgođene reakcije, često se ova reakcija javi mnogo puta prije nego se poveže s latexom.
  Trenutne reakcije, tip I, nastaju zbog masivne reakcije antitijela na latex. Ponavljano izlaganje latexu dovodi do stvaranja antitijela pa pri svakom slijedećem izlaganju nastaje brza i teška alergijska reakcija. Nažalost, nije moguće reći hoće li, kad i tko, razviti alergijsku reakciju tip I. Simptomi brze reakcije mogu biti lokalni - urtikarija, rinitis, angioedem ili grčevi u trbuhu, nizak tlak, anafilaktična reakcija, šok i smrt.

  Dijagnoza
  Osobe koje sumnjaju da imaju alergiju na latex trebaju se javiti liječniku alergologu za testiranje i dijagnozu. Alergolog provodi kožne testove stavljajući na kožu tekući alergen nakon čega zagrebe kožu i čeka određeno vrijeme da se pojavi alergijska reakcija. Kožno testiranje za ovaj tip alergije još uvijek je kontroverzno jer ne postoji univerzalno odobren ekstrakt latexa. Međuti, kad ga provode stručnjaci, rezultati su pouzdani.
  Dijagnoza se još može postaviti otkrivanjem protutijela u krvi povezanih s tip I reakcijom na latex. Ako osoba još nije prešla iz tip IV alergije u tip I protutijela se ne mogu otkriti. Neke osobe imaju ta antitijela prije nego se razviju simptomi alergijskih reakcija tip I ili IV.

  Liječenje
  Jedino liječenje koje je trenutno na raspolaganju jest izbjegavanje kontakta s proizvodima koji sadrže prirodni gumeni latex.

  To može biti vrlo teško jer su takvi proizvodi široko rašireni.
  Trenutni napori istraživača usmjereni su ka traženju sastojka/sastojaka latexa koji su odgovorni za izazivanje alergije kako bi se mogli napraviti proizvodi koji neće izazivati tu alergiju. Osobe s alergijom ili pod većim rizikom za razvoj alergije na latex trebale bi poduzeti slijedeće:

 • izbjegavati kontakt s gumenim proizvodima, osobito tijekom medicinskih i kirurških zahvata. U kontaktu s njima smiju se koristiti jedino kateteri i rukavice bez latexa. Sigurna zamjena su proizvodi od silikona, plastike ili vinila.
 • osobe koje su doživjele alergijsku reakciju tijekom medicinskog tretmana trebale bi nositi narukvicu s upozorenjem te injekciju adrenalina koju mogu sami sebi dati zajedno s rukavicama koje ne sadrže latex.
 • potrebno je savjetovanje s alergologom prije svakog zahvata
 • ako se trebaju koristiti predmeti koji sadrže latex, potrebno je između njih i kože staviti zaštitni sloj
 • cvjećare treba upozoriti da ne dostavljaju balone od latexa
 • naučiti obitelj i prijatelje što napraviti u slučaju razvoja alergijske reakcije
 • ukloniti puder iz gumenih rukavica
 • Nedavno je grupa istraživača predložila sublingvalnu (podjezičnu) desenzibilizaciju kao rješenje ovog problema.

  Smanjenje izloženosti latexu u medicinskim ustanovama
  Prvi korak ka smanjenju izloženosti latexu u medicinskim ustanovama jest formiranje radne grupe koja će se baviti tim pitanjem. U tom timu se trebaju nalaziti: alergolog, anesteziolog, dobavljači opreme, liječnik medicine rada, anesteziolog, nutricionist itd.
  Radna grupa najprije treba napraviti popis proizvoda koji sadrže ltex i mogu potencijalno izazvati alergiju. Slijedeći korak je saznati koje su alternative, odnosno zamjeen za ove proizvode koje ne sadrže latex. Dobavljači opreme sigurno su informirani o tim proizvodima i proizvođačima koji ih rade. Za pacijente i osoblje alergične na latex treba postojati pravilnik o radu i liječenju. Nakon toga se osoblje treba educirati kako prepoznati kod sebe i pacijenata alergiju na latex. Na bolničke liste alergičnih pacijenata treba staviti upozorenja. Svi koji dolaze u dodir s pacijentom moraju znati za alergiju pa je potreban poseban postupak spremanja hrane, dijagnostičkih testova i transporta. Svaki bi odjel trebao imati osnovnu opremu koja ne sadrži latex: rukavice, airway, mokraćne katetere, ljepljive trake, gumene trake i elektrode.

  Alergija na latex onemogućuje uporabu kondoma?
  Korištenje kondoma nije baš uzbudljivo onima koji su alergični na latex.

  Reakcije variraju od genitalne urtikarije (alergijski plikovi) da teške alergijske reakcije - anafilaksije, iako dosad nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Zbog toga osobe alergične na latex trebaju koristiti kondome izrađene od poliuretana.

  Proizvodi koji sadrže latex
  Slijedeći proizvodi iz svakodnevne uporabe mogu sadržavati latex i predstavljaju rizik za osobe s ovom alergijom:
  Medicinske potrepštine: rukavice, kateteri, gumene poveske, elastični zavoji, elastične mrežice, injekcije, omoti i kutijice za lijekove, ljepljiva traka, kapaljke, setovi za reanimaciju, anesteziološka oprema, kateteri s balonom na vrhu, kateteri za mokraćni mjehur, oprema za disanje.
  Kućni proizvodi: baloni, dude varalice, zubne četkice, zubni štitnici, gumene trake, elastika u odjeći, igračke za plažu, neke lopte, dječje bočice s dudom, kondomi, dijafragma, pelene, umjetničke potrepštine, podloga tepiha, gumice za brisanje olovke, cipele, patike.
  Ovo je samo djelomična lista proizvoda koji sadrže latex. Zbog toga osobe s alergijom ili pod rizikom za njen razvoj uvijek trebaju pozorno birati predmete za osobnu i medicinsku njegu te kućanske potrepštine i dobro proučiti sastav proizvoda.

  Literatura
  1. Allen DC. Latex allergies and condom use. Nursing. 1993 Oct;23(10):4.
  2. Patriarca G, Nucera E, Pollastrini E, Roncallo C, Buonomo A, Bartolozzi F, De Pasquale T, Gasbarrini G, Schiavino D. Sublingual desensitization: a new approach to latex allergy problem. Anesth Analg. 2002 Oct;95(4):956-60.
  3. Vallon C, Sainte-laudy J, Guerin JC. Asthma by proxy (to condom latex). General review based on an observation. Allerg Immunol (Paris). 1994 Sep;26(7):248-56.
  4. Do you suffer from a latex allergy? Br Dent J. 2002 Sep;193(5):289.
  5. Higher failures for polyurethane condoms. AIDS Patient Care STDS. 1999;13(7):441.

  Pošalji prijatelju na email

  Komentari