Alergija - najčešća pitanja

Datum objave: 01. 01. 2005.


Kako mogu zdravo hraniti svoje dijete unatoč alergiji?

Dijete koje ima sklonost za razvoj alergije (nasljeđe ima bitnu ulogu) trebalo bi biti isključivo dojeno najmanje šest mjeseci. To je najbolja preventiva u slučaju alergije. Djeca, koja iz bilo kojeg razloga nisu dojena, trebala bi u prvih 6 mjeseci života kao mliječnu formulu koristiti hipoalergenu formulu. HiPP nudi takvo dojenačko mlijeko - HIPP HA 1. Nakon 6. mjeseca, možete prijeći na zasitnije i kalorijski bogatije HIPP HA2 mlijeko i postupno početi uvoditi dopunsku hranu (sokove, povrće, voće i obroke)
Važno: kao dopunsku hranu koristite isključivo slabo alergene namirnice.

Koja je dopunska hrana preporučljiva za moje dijete?.
U prvih šest mjeseci života ponudite majčino mlijeko ili Hipp HA1, koje sa svim punovrijednim sastojcima u potpunosti zadovoljava potrebe Vašeg djeteta. Nakon tog perioda i kod djece s povećanim rizikom za razvoj alergije je potrebno uvesti dopunsku hranu.
Dopunska hrana je sve ono što nije majčino mlijeko, odnosno formula. Kod takve djece, dopunska hrana mora biti posebno i pažljivo izabrana. Potrebna je naročita pozornost kod uvođenja novih namirnica.
Svi HiPP-ovi proizvodi namijenjeni prehrani beba s povećanim rizikom za razvoj alergije lako su prepoznatljivi jer su označeni simbolom A na etiketi.
Plan prehrane treba se dogovoriti s pedijatrom. Tjedno uvodite samo jednu novu namirnicu i postupno proširujte jelovnik. Pri tome biste trebali upotrebljavati namirnice koje su slabo alergene i koje se dobro podnose.
Važno: Namirnice koje su jaki alergen kao npr. kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, soja, jaje, riba treba izbjegavati
I slijedeće namirnice su poznate kao alergeni i treba ih izbjegavati: soja, citrusi, riba, kikiriki, orasi, pšenica i pšenični proizvodi kao peciva, kruh. Od 6. mjeseca HIPP HA 1 možete zamijeniti s kalorijski bogatijom i posebno zasitnom HIPP HA2 formulom.

Koji su rizici za razvoj alergije?

Nasljeđe ima važnu ulogu u nastanku predizpozicije za razvoj alergije.
Pokazatelji su sve, samo ne ohrabrujući: svako četvrto dijete dolazi na svijet s povišenim rizikom za razvoj alergije. Zašto? Zato što je sklonost alergijskim reakcijama nasljedna. Ako otac dijeteta kiše kada cvijeta lijeska ili majčine oči suze na brezinu pelud, dijete pripada grupi djece kod koje je povećan rizik za razvoj alergije.
Važno: Nikotin, kućni ljubimci, vuna, perje- sve je to ono što okružuje dijete a može biti alergen i provocirati alergijsku reakciju organizma.

Što učiniti kod alergija na proteine kravljeg mlijeka ?

Kod prehrane dijeteta treba biti pažljiv. U prvim mjesecima života prije svega prehrana je ta koja može imunuloški sustav dovesti do zablude. Ako dojenče s povećanim rizikom za razvoj alergije u ovom periodu dođe u doticaj sa stranim bjelančevinama postoji opasnost da organizam razvije preosjetljivost.
Najbolja zaštita kod alergija je dojenje. Majčino mlijeko sadrži bjelančevine koje su njemu poznate. Dijete na njih ne reagira .

Ako dijete nije dojeno, kako ge hraniti ?
Izbor je - hipoalergena mliječna dojenačka formula. Molekule bjelančevina se razgrađuju u sitnije molekule- peptide na koje organizam ne reagira alergijskom reakcijom. Prof. Dr. Ulrich Wahn, poznati pedijatar i alergolog sa klinike Uni - Charite, Berlin, dokazao je kliničkim istraživanjem da je hipoalergeno mlijeko potpuno probavljivo i osigurava dobar rast i razvoj djeteta.
Kvaliteta hipoalergene formule mjeri se tzv. stupnjem hidrolize. Sve hipoalergene formule nemaju jednak stupanj hidrolize.Najbolje su jako tj.ekstenzivno hidrolizirane formule, kao što su HIPP-ove.
S druge pak strane, što su bjelančevine mlijeka većeg stupnja hidrolize, to je veća mogućnost da mliječna hrana promijeni organoleptička svojstva i da poprimi gorki okus.
Kod HIPP-a srećom to nije slučaj.
. HiPP HA je mliječna hrana s visokim stupnjem hidrolize bjelančevina, a ujedno je ugodnog i blagog okusa.

Hipp-ov pregled stupnjevane prehrane
U beba s povećanim rizikom za razvoj alergije treba postupno uvoditi dopunsku hranu ( sve ono što nije mlijeko).
Stepenica 1: u prvih 4 - 6 mjeseci majčino mlijeko ili HiPP HA1
Stepenica 2: od 6.mjeseca samo jedna vrsta povrća i to slabo alergeno npr. HiPP mrkvica
Stepenica 3: ako beba dobro podnosi mrkvicu, nakon dva tjedna uvedite npr. HiPP mrkvicu s krumpirom
Stepenica 4: sa svakim slijedećim tjednom možete uvesti jednu novu namirnicu npr. Bio junetinu, HiPP kruške, HiPP jabuku i sl. Uz dohranu nakon 6. mjeseca života možete uvesti HiPP HA2.

Priredila: dr. Fabijanic - Hipp savjetovalište, Laginjina 9, 01/455 83 83

Pošalji prijatelju na email

Komentari