Vitaminoteka

Datum objave: 22. 11. 2013.

Trenutne preporuke savjetuju da prilikom alergije na pojedinu vrstu namirnice nastojimo ju izbjegavati kako bi izbjegli alergijske reakcije s ozbiljnijim komplikacijama.

Studija objavljena na godišnjem sastanku Annual Scientific Meeting of the American College of Allergy, Asthma and Immunology daje naslutiti drugačiji pristup alergijama i preosjetljivosti na pojedine namirnice. Autor studije, smatra da ukoliko smo alergični na određenu namirnicu ne znači nužno da smo alergični na sve dijelove te namirnice.

Nadalje, ističe kako osobe koje su alergične na jaja možda mogu normalno unositi žumanjak dok će bjelanjak izazvati alergijske reakcije. Također, preosjetljivost na jednu vrstu hrane može pomoći u otkrivanju drugih alergija na hranu. Pojedine namirnice mogu uzrokovati i križne alergijske reakcije. Tako osobe koje su najčešće alergične na mekušce (hobotnica) će ujedno biti alergične i na člankonošce (rakovi, račići i sl.). Ista pojava uočena je u voću porodice Rosaceae (ruža) poput jabuka, marelica, kruški, šljiva i jagoda.

Autor studije ističe kako su alergološki testovi i testovi koji se temelje na analizi krvi prigodni za otkrivanje različitih alergija na hranu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari