Svjetski dan vegetarijanstva

Datum objave: 01. 10. 2006.

Nakon što je Vegetarijanska udruga Sjeverne Amerike 1977. godine 1.listopad proglasila danom vegetarijanstva, vegetarijanska udruženja širom svijeta svake godine na spomenuti datum slave svoj dan – Svjetski dan vegetarijanstva.

Na ovaj dan, poklonici vegetarijanstva nastoje razviti svijest o etičkim, zdravstvenim, okolišnim i humanitarnim prednostima vegetarijanske prehrane. Pa tako najčešće ukazuju na važnost:

 • Brige za vlastito zdravlje: „-dobro planirana vegetarijanska prehrana zadovoljava potrebe organizma za svim potrebnim nutrijentima te blagotvorno djeluje na zdravlje spriječavajući razvoj i potpomažući liječenje određenih bolesti.“ – stav Američkog dijetetičkog društva i dijetetičara Kanade iz lipnja 2003.
  Znanstvene studije koje su uspoređivale tipičnu zapadnjačku prehranu sa vegetarijanskom prehranom podastrijele su rezultate prema kojim su vegetarijanci znatno „zdraviji“ od svejeda te znatno rijeđe obolijevaju od bolesti srca, karcinoma, hipertenzije, bolesti gastrointestinalnog trakta, žučnih kamenaca, upale slijepog crijeva, gihta i pretilosti.
 • Buđenja ekološke svijesti gdje se kao primjer često navodi nedostatak pitke vode. Tako se primjerice ukazuje na podatak da se na proizvodnju 1 kilograma govedine troši 100000 litara vode dok na proizvodnju 1 kg krumpira svega 500 litara (Compassion in World Farming Trust, 2002).
 • Rješavanja problema gladi na globalnoj razini – ukazuje se na činjenicu da se na prehranu životinja troši ona količina žitarica koja bi nahranila otprilike tri petine svjetskog stanovništva. Tako se primjerice u EU, od ukupno proizvedene pšenice, na hranu za industrijski uzgoj životinja troši 45%.
 • Suosjećanja sa životinjama – navode se primjeri zlostavljanja životinja, ukazuje na loše uvjete njihovog hranjenja i općenito življenja, te ističu brojke životinja ubijenih za potrebe prehrane čovjeka. Primjerice, svake godine za prehranu čovjeka, u Velikoj Britaniji se ubije 800 milijuna kokoši, 15 milijuna ovaca, 9 milijuna svinja i 3 milijuna goveda (Compassion in World Farming Trust, 2002).
 • European Vegetarian Union

  Pošalji prijatelju na email
  Ključne riječi: vegetarijanstvo,

  Komentari