Datum objave: 04. 01. 2005.

Preporučen dnevni unos tekućine je 2 – 3 l, a valja ga postići unosom izvorske, mineralne, stolne vode, biljnih čajeva, juha, izotoničnih napitaka, prirodnih voćnih sokova te niskokaloričnih negaziranih bezalkoholnih pića. Ne treba zanemariti činjenicu da dnevnom unosu vode pridonose i namirnice s visokim udjelom vode, poput voća i povrća.

Aromatizirana voda najnoviji je napitak koji pripada posebnoj kategoriji niskoenergetskih negaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića od biljnih ekstrakata. Takvi napitci obično sadrže različite voćne arome koje mogu biti prirodne ili umjetne te dodatak sladila i vitamina. Kao sladilo najćešće se koristi konzumni šećer (saharoza), a prednost treba dati prirodnim aromama koje su zdravstveno prihvatljivije i imaju privlačniji okus. Vitamin C koji se dodaje u aromatizirane vode uz svoj nutritivni značaj služi i kao prirodni konzervans u vodama.

Aromatizirane vode obično osiguravaju 7-10 kcal u 1 dl, što je vidljivo na deklaraciji. Ta energija potječe od male količine šećera koji daje okus napitku. Za usporedbu, zaslađeni voćni sokovi i gazirani napitci prosječno osiguravaju 40 – 50 kcal u 1 dl, što je 4 – 5 puta više nego što sadrže aromatizirane vode. Stoga je konzumacija aromatizirane vode znatno poželjnija od konzumacije zaslađenih sokova i gaziranih napitaka. Naravno, nije dobro pretjerivati s bilo kojom namirnicom ili napitkom koji sadrže šećer i pritom je vrlo važno čitati deklaraciju kako bi znali koliki je udio šećera.

Na aromatiziranim vodama Jana stoji oznaka «light» što je u skladu s Pravilnikom o hrani za posebne prehrambene potrebe. Prema pravilniku, tu oznaku može nositi hrana ili piće kod koje je energetska vrijednost u odnosu na istovrsnu ili srodnu hranu uobičajenog sastava smanjena najmanje za 30%. Budući da aromatizirana voda spada u skupinu bezalkoholnih pića, ovaj napitak sadrži znatno nižu energetsku vrijednost od ostalih napitaka u skupini.

Aromatizirana voda Jana sadrži izvorsku vodu koja se dobiva iz 800 metara dubokog izvora zaštićenog od onečišćenja, a puni se primjenom aseptične tehnologije. Izvorska voda Jana prirodno je bogata malom količinom minerala, a posjeduje idealan omjer kalcija i magnezija. Sastav ove izvorske vode pogodan je za učestalu konzumaciju za sve dobne skupine.

Kome se ne preporučuje?
Svi kronični bolesnici kojima je preporučen kontroliran unos konzumnog šećera moraju ograničiti unos svih zaslađenih napitaka i namirnica koje sadrže šećer, pa tako i aromatiziranih voda. Ova se preporuka posebice odnosi na dijabetičare.
Osobe s prekomjernom tjelesnom masom trebaju uzeti u obzir energetsku vrijednost aromatizirane vode prilikom planiranja prehrane, a isto vrijedi za sve osobe na redukcijskim dijetama. Kombinira li se s običnom, izvorskom ili mineralnom vodom, aromatizirana voda će nezamjetno pridonijeti Vašem energetskom unosu i unosu šećera.

Dr.sc. Darija Vranešić

Pošalji prijatelju na email

Komentari