Zaslađivači u komercijalnim voćnim sokovima

Datum objave: 01. 01. 2005.

Aspartam

Aspartam se sastoji od dvije aminokiseline, fenilalanina i asparaginske kiseline. Odličan je zaslađivač, 200 puta slađi od šećera koji ne ostavlja nikakav okus u ustima poslije konzumacije. Nije stabilan pri visokim temperaturama.
Aspartam je odobren od strane FDA (Food And Drug Administration), siguran je za široku potrošnju, mogu ga koristiti i dijabetičari i trudnice.

Napomena:Jer sadrži fenilalanin, ne smiju ga koristiti osobe koje boluju od fenilketonrije.

ADI (dnevni prihvatljivi unos) za aspartam iznosi 50 mg/kg tjelesne mase.

Acesulfam K

Acesulfam-K je 200 puta slađi od šećera. Stabilan je pri sobnoj temperaturi i ne rastvara se kuhanjem. Koristi se u industriji pića, slatkiša, smrznutih slastica...

Acetsulfam K je odobren od strane FDA, a mogu ga koristiti svi segmenti populacije.

ADI za acesulfam K iznosi 15 mg/kg tjelesne mase.

Saharin

Saharin je 300 do 500 puta slađi od konzumnog šećera. Pogodan je za kuhanje i pečenje, vrlo je stabilan. U potunosti se apsorbira, ali se nepromijenjen izlučuje iz organizma putem mokrače. Saharin se koristi kao zaslađivač u tableticama, u industiji gaziranih i negaziranih pića te prirodnih sokova, kao zaslačivač u žvakačim gumama, mliječnim proizvodima, pudinzima...
Saharin je odobren od strane FDA, a njegova uporaba rasprostranjena je širom svijeta.

ADI za saharin iznosi 15 mg /kg tjelesne mase.

Ciklamat

Ciklamat je sladi od konzumnog šećera 30 puta, stabilan je pri visokim temperaturana, a sinergisticki djeluje sa ostalim zaslađivačima. Iako nije odobren od strane FDA, ciklamat se upotrebljava u Kanadi i u preko 50 europskih zemalja.
ADI (dnevni prihvatljivi unos) za ciklamat iznosi 7 mg /kg tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari