Čaj od šipka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Šipak je plod ruže, i iako različite vrste ovog prekrasnog grma mogu stvarati šipak, napoznatiji i najčešći je plod divlje ruže ( Rosa rugosa ). Unutar malog narančastog ploda nalaze se sjemenke ruže.

Šipak je izuzetno bogat vitaminom C. U 100 grama sušenog šipka ima otprilike 1700 mg vitamina C. Američki domorodci su šipak koristili tisućama godina, a plodove iz kojih su pripravljali čaj kasnije bi dodavali u jela od mesa i juhe jer su plod smatrali predragocjenim da ga se ne bi u potpunosti iskoristilo.

Šipak se često dodaje u miješane čajeve (primjerice mješavina šipka i hibiskusa), no može se koristiti i sam. Čaj od šipka ima kiselkast i opor okus te oštar miris. Ružičaste je boje.
Zdravstvene blagodati šipka:

  • Izvanredan je izvor vitamina C, također sadrži vitamine A, D, E

  • Sadrži voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide

  • Ublažava i spriječava infekciju mokraćnog mjehura

  • Smanjuje glavobolju i vrtoglavicu
  • Pošalji prijatelju na email
    Ključne riječi: čaj,

    Komentari