Čaj od metvice

Datum objave: 01. 01. 2005.

Metvica je jedna od onih biljaka koje imaju sve poželjne karakteristike. Raste kao «korov», posve je sigurna za uporabu i jako dobro je sredstvo za ublažavanje raznih zdravstenih tegoba, a uz sve to, izvanrednog je okusa!

U prošlosti, čaj od metvice koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje podražaja na povraćanje, protiv kolere, boli u uhu te krvavih ispljuvaka.

Danas se čaj od listova metvice upotrebljava kao pomoćno sredstvo u tretiranju simptoma loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem dijelu dišnih puteva, a nerijetko se preporuča kao sredstvo protiv nesanice.

Metvica se može koristiti i za poboljšanje apetita. Nakon konzumacije čaja od metvice, osjećaj gladi je supresiran kratko vrijeme, no poslije se jako pojača. Stoga, se onima koji žele dobiti pokoji kilogram, preporuča da pola sata prije jela popiju šalicu čaja od metvice.

Čaj od metvice proprema se tako da listove metvice (1,5 g) dodamo u šalicu, prelijemo kipućom vodom te pustimo da odstoji pokriven nekoliko minuta.

Ostala djelovanja:

  • Ublažava bolove uzrokovane migrenom
  • Ima smirujuće djelovanje
  • Ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari