Datum objave: 01. 01. 2005.

Kamilicu već od najstarijih vremena poznaju Germani, a poznavali su je još i stari Grci i Rimljani. Upotrebljavali su je kao piće za ublažavanje grčeva i upalnih stanja te u obliku obloga kod epilepsije, tegoba sa maternicom, bubrezima i mjehurom, bolestima pluća, za tretiranje kamenaca, gnojnih rana te kao sredstvo za jetru i slezenu (Ljekovito bilje:kompendij/Will Schaffner, Barbara Haefelfinger, Beat Ernst).

Čaj od kamilice pripravlja se od cvijeta biljke, a smatra se čajem sa najviše terapijskih svojstava koja uključuju: analgetsko, protuupalno, antimikrobno i antispazmatičko djelovanje. Čaj od kamilice djeluje smirujuće i često se koristi kao «lijek» protiv nesanice. Također se može koristiti u saunama ili dodavati kupkama.

Priprema čaja je jednostavna, 1 žličicu «čaja» (3 g), odnosno cvjetova kamilice, dodajte u šalicu i prelijte kipućom vodom te prekrijte i ostavite da odstoji do 5 minuta.

Za ublažavanje simptoma umora i nesanice dodajte cvjetove kamilice (otprilike 50 g) u kadu i napravite kupku u kojoj ćete se opuštati 20-tak minuta.

Simptome prehlade i gripe može ublažiti inhalacija čajem od kamilice. Pare kamilice imaju baktericidno i germicidno djelovanje te tako uništavaju uzročnike prehlade i povišene temperature. Prelijte cvjetove kamilice vrelom vodom, nagnite se tako da do vas dopire para podnošljive temperature, nikako prevruća, te prekrijte glavu ručnikom tako da udišete samo paru sa aromom.
Čaj od kamilice je pogodan i za djecu i za odrasle te vrlo rijetko djeluje kao alergen.

Ostala djelovanja:

  • Smiruje želučanu nervozu

  • Smiruje menstrualne grčeve

  • Ublažava simptome loše probave: grčeve, nadutost, proljev, zatvor, refluks želučane kiseline, gastritis
  • Dojenčadi može pomoći u ublažavanju grčeva i smanjenju bolova koje uzrokuje rast zuba.

    Pošalji prijatelju na email
    Ključne riječi: čaj,

    Komentari