Biljni čajevi

Datum objave: 01. 01. 2005.

Biljni čajevi razvili su se iz tradicionalnih medicinskih čajeva (biljnih tonika). To nisu čajevi u pravom smislu riječi jer se ne dobivaju iz biljke Camellia sinensis . Oni predstavljaju infuziju lišća, cvjetova, plodova, sjemenki, kore, korijenja, cvijeća, voća, biljaka i začina. Ovi čajevi pripravljeni su od svježih biljaka i njihovih različitih dijelova uz minimalno procesiranje.

Ljudi su biljne čajeve koristili stoljećima, prvo u medicinske svrhe, a potom za uživanje u ukusnim i osvježavajućim napitcima. Važno je ipak naglasiti da sve biljke nisu pogodne za pripravak čaja, stoga je potrebno dobro se informirati o svakoj pojedinoj bijlci prije nego se iz nje počne pripremati čaj.

Biljni čajevi pripremaju se na isti način kao i zeleni i crni čaj. U šalicu se doda otprilike 1 žlica sušenog bilja, ili 2 žlice svježeg, prelije kipućom vodom, pokrije i ostavi tako 5 minuta. Ovo vrijeme može varirati ovisno o jakosti napitka koju želite postići. Biljke se zatim procijede, a napitku se doda limun, med, ili šećer, ovisno o osobnim preferancijama.

Kod nas se tradicionalno (i najčešće) pripravljaju tri vrste biljnih čajeva: čaj od šipka, kamilice i metvice.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari