Nutrijenti u čaju

Datum objave: 01. 01. 2005.

Nutrijenti u čaju i njihovo djelovanje

Katehini
Antioksidativno, antimutageno djeovanje. Utječu na smanjenje razine kolesterola i lipoproteina male gustoće, smanjenje krvnog tlaka. Reguliraju razinu glukoze, spriječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, pojačavaju rezistenciju organizma prema bakterijama

Ugljikohidrati
Hranjive tvari.

Vitamin C
Antioksidativno djelovanje, prevencija skorbuta i razvoja karcinogenih bolesti. Esencijalan za izgradnju kolagena.

Vitamin E
Antioksidativno djelovanje, prevencija razvoja karcinogenih bolesti, pozitivno djeluje na plodnost.

Cink
Spriječava upalna stanja, poboljšava aktivnost imunosnog sustava.

Selen
Antioksidativno djelovanje, prevencija razvoja karcinogenih bolesti.

Mangan
Antioksidativno djelovanje, djejuje kao koenzim u važnim metaboličkim procesima, poboljšava aktivnost imunološkog sustava.

Flavonoidi
Pojačavaju elastičnost kapilara i krvnih žila, stimuliraju imunološki sustav i rad srca, utječu na poboljšanje uriniranja, ublažavaju simptome astme.Ubrzavaju metabolizam.

Beta-karoten
Antioksidativano i preventivno djelovanje (na različite oblike raka). Poboljšava funkciju imunosnog sustava.

Kofein
Stimulira središnji živčani sustav, djeluje na ubrzanje srčanog ritma. Diuretičko djelovanje.

Fluor
Spriječava razvoj karijesa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari