Napitak sa "pedigreom"

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prva dokumentirana referenca o čaju datira iz 350 g.n.Kr., a potječe od kineskog učenjaka Kuo P'o koji čaj opisuje kao medicinski napitak koji se pripravlja «kuhanjem listova».

U medicinskoj knjizi iz sedmog stoljeća čaj se definira kao napitak koji ublažava žeđ, smanjuje želju za snom i «zadovoljava i uveseljava srce». Također mu se pripisuje djelovanje na smanjenje rasta tumora, osjećaja zbunjenosti, ublažavanje tegoba sa mokraćnim mjehurom, upale pluća i smanjenje temperature.

U knjizi «Klasici čaja», koju je u devetom stoljeću napisao kineski učenjak Lu Yu čak se nalaze i recepti te preporuke za korištenje čaja. Tako se primjerice za djecu koja su «uplašena i nespretna bez razloga» preporuča čaj sa korijenjem bijelog luka.
Iako ove tvrdnje nemaju veću znanstvenu potvrdu u 21. st., nedavne studije koje su se bavile proučavanje čaja i njegovog djelovanja na zdravlje ljudi donijele su dokaze da polifenoli – fitokemikalije u čaju, koje imaju izrazito antioksidativno djelovanje i ostala biokemijska svojstva – mogu imati važnu ulogu u zaštiti od određenih potencijalno vrlo opasnih bolesti.
S obzirom na različite uvjete proizvodnje, crni i zeleni čaj imaju i različit kemijski sastav. Ipak, obje vrste sadrže polifenole i objema vrstama su laboratorijskim pokusima dokazana određena pozitivna svojstva.
Prema rezultatima nekih studija, miševima hranjenim zelenim čajem smanjio se ili zaustavio rast tumora kože, raka jednjaka, gastriontestinalnog sustava te raka jetre, pluća i gušterače. Crni čaj pokazao je zaštitno djelovanje na razvoj raka kože, pluća, jetre i jednjaka.

Rezultati epidemioloških studija su pak različiti. Dok rezultati nekih studija potvrđuju tezu da čaj utječe na smanjenje rizika od razvoja određenih oblika raka, rezultati drugih ne pokazuju značajnu vezu između konzumacije čaja i rizika od spomenutih bolesti.
Polifenoli iz čaja proučavaju se i kao potencijalno sredstvo za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Neke studije su pokazale da čaj utječe na smanjenje procesa oksidacije LDL kolesterola, procesa koji prethodi povećanju razine kolesterola u krvi, začepljenju krvnih žila, aterosklerozi, srčanom i moždanom udaru.

Novije studije pokazale su pozitivne rezultate konzumacije nezaslađenog čaja na spriječavanje razvoja karijesa.
Ima li čaj značajnu ulogu u borbi protiv karijesa, karcinogenih, i srčanih bolesti ili ne, pokazati će vrijeme, do tada, skuhajte si šalicu čaja. Najbolji način je da u šalicu stavite 1-2 žličice čaja, ili čaj u vrerćici te ga prelijete prokuhanom vodom te prekrijete šalicu.

Ostavite da stoji nekoliko minuta, ovisno kakovo djelovanje želite da čaj ima. Ukoliko želite da čaj djeluje kao stimulans, ostavite ga prekrivenog svega 3 minute, no ukoliko želite da vas smiri, ostavite ga pokrivenog 5 minuta.

Prokuhavanje čaju u vodi, ili njegovo natapanje u nepokrivenoj šalici uzrokovati će uništavanje vrijednih sastojaka čaja te gubitak prave arome i mirisa.

Iva Alebić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari