Čaj - zeleni, crni, oolong

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema legendi, davne 2737 g.pr.Kr., kineski car Shen Nung, prokuhavao je vodu za piće iznad otvorene vatre vjerujući da su oni koji piju prokuhanu vodu zdraviji. Nekoliko listića biljke Camellia sinensis tom mu je prilikom slučajno uletjelo u lončić. Car je popio mješavinu i opisao je kao napitak koji daje «snagu tijelu, zadovoljstvo umu i svrhu cilju.»

Danas je čaj drugo piće po konzumaciji u svijetu, nakon vode, a podjednako se pije topao, ledeni, biljni čaj, uz dodatak arome, šećera, meda, mlijeka ili bez ikakvih dodataka.

Jedno serviranje čaja sadrži otprlike 40 mg kofeina (gotovo upola manje od kave), no razina zapravo ovisi o pripremi i vrsti čaja. Danas je, međutim, dostupan i čaj bez kofeina.

Mnogi konzumenti čaja smatraju ovaj napitak smirujućim, a narodna medicina dugo ga je cijenila kao lijek za upalu grla i tegobe sa probavom. Posljednjih godina čaj se intenzivno pročava zbog svojega blagotvornog djelovanja na zdravlje, a sve više studija pokazuje da polifenoli, fitokemikalije sadržane u čaju, mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih ozbiljnih bolesti, uključujući aterosklerozu i neke oblike raka. Ipak, treba naglasiti da rezultati studija nisu konačni.

Crni, zeleni i oolong - tri vrste čaja, jedna biljka
Tri su vrste čaja: crni, zeleni i oolong, a sve tri nastaju od iste biljke Camellia sinensis . Metoda procesiranja listova određuje vrstu čaja.

Tradicionalna metoda proizvodnje crnog čaja započinje sušenjem listova. Ubrani listovi slažu se na police gdje se uklanja suvišna vlaga. Potom se rolaju specijalnim strojevima prilikom čega se otpuštaju enzimi i sokovi iz lišća koji su zaslužni za specifičnu aromu i okus čaja. Listovi se potom fermentiraju u posebnoj prostoriji pri kontroliranoj temperaturi i vlazi te na kraju suše u pećima. Pri proizvodnji zelenog čaja ne provodi se proces fermentacije dok je pri prizvodnj oolong čaja proces fermentacije samo djelomičan.
Mirisni i začinjeni čajevi dobivaju se iz crnog čaja. Oni se obogaćuju gotovo svime - breskvama, vanilijom, trešnjom, narančinom korom…Mirisnima je dodana samo odabrana aroma, dok su začinjenima dodani komadići voća, začina,..primjerice kora od naranče, ili ljuske oraha, cimet…- tako da se zapravo dodatak može i vidjeti i namirisati.

Čajevi imaju različit okus i ovisno o tomu što se dodaje u već pripravljeni napitak, je li to limun, mlijeko, med, šećer.
Ledeni čaj se počeo proizvoditi 1904. u Louisiani. Prema zapisima, radnici koji su radili u proizvodnji čaja, zbog uvjeta u kojima su radili, a koji su uključivali vrlo visoke temperature, potražili su osvježenje u svojemu proizvodu. No umjesto da su ga pili toploga, «kako priliči», prelijevali su ga preko kocaka leda i tako sasvim slučajno dali ideju za proizvodnju, ljeti, vrlo popularnog osvježavajućeg napitka. Iste godine započinje se i sa proizvodnjom čaja u filter vrećicama.

Iva Alebić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari