Datum objave: 01. 01. 2005.

Kineski istraživači proučavali su utjecaj konzumacije čaja na rizik od razvoja raka jajnika. Studija je u razdoblju od 1999 – 2000. godine obuhvatila 254 žene oboljele od raka jajnika i 652 žene, koje su bile kontrolni subjekti. Učesnice studije ispitivane su o frekvenciji konzumacije čaja, vrsti čaja koje su pile kao i o trajanju perioda u kojem su konzumirale čaj. Također su ispitani ostali rizici razvoja raka, životni stil te obiteljsko nasljeđe.

Rezultati su pokazali da se rizik od razvoja raka jajnika smanjio sa povećanjem unosa zelenog čaja. Osobe koje su zeleni čaj pile svaki dan, imale su za 39 % manji rizik od razvoja raka jajnika, dok je kod osoba koje su čaj konzumirale više od 30 godina, rizik od razvoja raka jajnika smanjen za 23%.
Istraživači su naglasili da njihova studija pokazuje da se rizik od razvoja raka jajnika smanjuje sa povećanjem frekvencije i trajanja perioda konzumacije zelenog čaja. Zaštitno djelovanje crnog čaja nije ispitano.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari