Zeleni čaj - potencijalna zaštita od autoimunih bolesti?

Datum objave: 30. 06. 2005.

Zeleni čaj se mnogo proučavao zbog svojega potencijalnog antikarcinogenog djelovanja. Prema nedavno provedenoj studiji, zeleni čaj bi moga biti zaštita i od određenih autoimunih bolesti.

Prema voditelju studije, zeleni čaj spriječava ekspresiju antigena koje proizvodi tijelo, a koji djeluju kao okidač za odgovor imunološkog sustava.

U svojemu istraživanju, Stephen Hsu se fokusirao na EGCG, supstancu koja se nalazi u zelenom čaju i za koju je pokazano da spriječava upalne reakcije, te na njen utjecaj na kožu i stanice žljezda koje luče slinu, odnosno na područja koja su pogođena autoimunim bolestima lupusom, odnosno Sjogren-ovim sindromom.
Istraživački tim izolirao je 130 autoantigena te ih izložio djelovanju supstance iz čaja, EGCG. Autoantigeni su molekule koje imaju važne funkcije u organizmu, no promjene bilo u njihovoj količini ili lokaciji mogu rezultirati neželjenim odgovorom imunološkog sustava.
Ispitivanje je pokazalo da je veliki broj od 130 autogena bio inhibiran nakon što je bio izložen supstanci zelenog čaja.

Iako je istraživanje preliminarno, autor vjeruje da bi zeleni čaj mogao biti značajna pomoć u zaštiti stanica od napada autoantigena.

Izvor: Healthscout.com

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari