Zeleni čaj pomaže održati zdravu hrskavicu

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema in vitro istraživanjima provedenima na University of Sheffield Medical School u Velikoj Britaniji, katehini iz zelenog čaja pomažu oboljelima od artritisa smanjujući uništavanje hrskavice..
Najnovija istraživanja zasnivala su se na premisi da katehini (polifenolne komponente) pronađeni u zelenom čaju smanjuju upalu uzrokovanu artritisom.
David Buttle, jedan od autora studije izjavio je "Pokazano je da polifenolni sastojci iz zelenog čaja smanjuju upalu uzrokovanu artritisom, ali do sada nije ispitano kakvo djelovanje ti sastojci imaju na tkivo zglobova."

Istraživači su proučavali goveđu i ljudsku hrskavicu, uzgojenu sa i bez dodatka agensa za koji je poznato da uzrokuje uništavanje hrskavice, te su dodali katehin. Pronašli su da katehini efektivno smanjuju uništavanje hrskavice. Nikakvi toksični efekti nisu zamijećeni.
Istraživači su zaključili da određeni katehini zelenog čaja mogu imati zaštitnu ulogu na zdravlje hrskavice. Također su dodali da konzumiranje zelenog čaja može spriječiti štetu uzrokovanu artritisom i utjecati na smanjenje upale i uništavanja hrskavice.

Ipak, naglasili su, dodatne studije će trebati provesti da bi se vidio pravi utjecaj katehina na uništavanje hrskavice oboljelih od artritisa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari