Masti, čajevi, mliječni proizvodi i orašasto voće: funkcionalna hrana za kontrolu tjelesne mase?
Funkcionalna hrana je zapravo vrlo slična konvencionalnoj, ali pruža dodatne koristi zdravlju pored toga što osigurava hranjive tvari.
Npr., postoje istraživanja o primjeni funkcionalne hrane u prevenciji osteoporoze, karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Pretilost je trenutno velik javnozdravstveni problem i novi broj časopisa American Journal of Clinical Nutrition sadrži pregledni tekst o mogućoj primjeni funkcionalne hrane u prevenciji pretilosti. S obzirom na utjecaj na apetit i potrošnju energije, kandidati su čaj, mlijeko, orašasto voće, te srednje lančani triacilgliceroli i diacilgliceroli.
Najviše je istraživanja u kojima je ispitivan utjecaj masti, međutim rezultati su pokazali nezadovoljavajuće smanjenje tjelesne mase. Trebamo čekati rezultate budućih istraživanja koji bi potvrdili moguću primjenu ostalih navedenih namirnica kao funkcionalne hrane u prevenciji pretilosti.