Crnim čajem protiv karijesa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Čaj se konzumira širom svijeta, a njegovo antikarcinogeno djelovanje pokazano je većim brojem studija. Najpoznatije vrste čajeva su crni i zeleni čaj, a crni se od zelenog razlikuje u samom jednom dodatnom koraku proizvodnje koji uključuje procese oksidacije i fermentacije.

Lišće zelenog i crnog čaja kao i njihovi ekstrakti sadrže polifenole i fluoride, a većina studija koja je proučavala blagotvorno djelovanje čaja na zdravlje čovjeka, fokusirala se na djelovanje polifenola.

Pokazano je da određene vrste čaja sadržavaju komponente, uglavnom polifenole, koje imaju antibakterijsko djelovanje. Ove komponente mogu uništiti patogene u ustima kao što je Streptococcus mutans , koji se povezuje sa razvojem zubnog karijesa. Neke studije sugeriraju da suplementi zelenog čaja mogu pomoći u reduciranju zubnog karijesa, kao i da stalno ispiranje usta crnim čajem može doprinijeti zdravlju usne šupljine inhibirajući razvoj plaka, smanjujući kiselost i rast mikroflore koja uzrokuje razvoj karijesa.

Većina studija sugerira da je zaštitno djelovanje čaja na zdravlje zuba rezultat antibakterijskih svojstava njegovih organskoh komponenata (primjerice tanina i polifenola), a ne djelovanja fluorida. Međutim, fluorid koji se nalazi u čaju također može imati zaštitno djelovanje na zdravlje zuba. Nadalje, jedinstveni produkti fermentacije koji se nalaze u crnom čaju mogu doprinijeti redukciji karijesa.

U studiji, nedavno objavljenoj u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition , proučavano je djelovanje standardiziranog ekstrakata crnog čaja na razvoj karijesa kod zamoraca hranjenih prehranom koja je sadržavala čak 56 % saharoze. Rezultati su pokazali da stalni unos crnog čaja značajno smanjuje rizik od razvoja karijesa, čak i slučajevima kada prehrana obiluje šećerom.

Izvor: International Journal of Food Sciences and Nutrition 54 (1) 89-95.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari