Crni čaj i ne-hem željezo

Datum objave: 09. 12. 2005.

Pregled dosad objavljenih znanstvenih radova, točnije njih 35, pokazuje da konzumiranje čaja uglavnom nema negativnog utjecaja na status željeza. Iznimku predstavljaju osobe kod kojih je manjak željeza vjerojatan pa se njima preporuča pijenje čaja između obroka ili najmanje 1 h nakon jela.

Kakve veze ima pijnje čaja s željezom? Poznato je da polifenoli iz čaja imaju negativan utjecaj na apsorpciju ne-hem željeza, što se posebno odnosi na crni čaj. Spomenuti pregled literature objavljen u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics potvrđuje pretpostavljenu negativnu korelaciju između pijenja čaja i pokazatelja statusa željeza tj. uočena je veća učestalost anemije uzrokovane manjkom željeza kod konzumenata ovog napitka nego kod onih koji uopće ne piju čaj.
Naravno, potrebno je uzeti u obzir ostale prehrambene i druge čimbenike koji također utječu na status željeza. Također treba naglasiti da se negativni učinci pijenja crnog čaja na status željeza najviše očituju kod osoba koje ionako imaju nedovoljne zalihe željeza u organizmu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, željezo,

Komentari