Čaj smanjuje opasnost od ishemijske bolesti srca

Ispijanje čaja povezano je sa smanjenom opasnosti od ishemijske bolesti srca, sudeći po rezultatima longitudinalne analize objavljenim u svibanjskom izdanju American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači su promatrali vezu između unosa čaja i incidencije infarkta miokarda (IM).

Od 1990 do 1997, Rotterdamska studija pratila je 4807 Nizozemaca od 55-e godine života koji nisu imali IM. Tijekom 5,6 godina trajanja studije zabilježeno je 146 slučajeva IM od kojih 30 fatalnih. Pacijenti koji su konzumirali više od 375 ml čaja dnevno imali su 43 % smanjeni rizik od fatalnog IM.

Visoke razine specifičnih flavonoida pronađenih u crnom čaju smatraju se značajnim čimbenicima za smanjenje rizika od smrtonosnog, ali ne od nesmrtonosnog IM.

Struktura flavonoida slična je strukturi izoflavona iz soje, za koje je dokazano blagotvorno kardiovaskularno djelovanje. Potrebno je još istraživanja da bi se dokazala ova biološka aktivnost čaja.

Izvor: Am J Clin Nutr. 2002;75:880-886

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari