Čaj s mlijekom? Zašto ne!

Datum objave: 03. 03. 2006.

Čaj je napitak bogat polifenolima, kao i vino, a katehini su najzastupljeniji polifenoli u čaju. Katehini imaju kardio-protektivno djelovanje budući da štite od slobodnih radikala i spriječavaju peroksidaciju lipida.

Epidemiološke studije su pokazale povoljan utjecaj ispijanja čaja na rizik od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti. Za dodavanje mlijeka crnom čaju znanstvena istraživanja nemaju istoznačan zaključak, pa su Indijski znanstvenici provjerili kako dodatak mlijeka crnom čaju utječe na oksidativni stres i antioksidativni status u skupini dobrovoljaca. Svoje su rezultate objavili u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism prema kojima je sasvim svejedno pijete li crni čaj s ili bez mlijeka: jedan i drugi spriječavaju oksidativna oštećenja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko, čaj,

Komentari