Tena Škunca

Datum objave: 25. 05. 2018.

Brašna od cjelovitih žitarica u posljednje vrijeme zasluženo su postala veliki hit i sve se više koriste u pripremi različitih slanih, ali i slatkih jela.

Jedan od takvih primjera je i pirovo brašno koje se sve češće koristi kao zamjena uobičajenom pšeničnom brašnu u pripremi tijesta za pizzu, a zanimljivo je kako tijestu daje predivnu finu hrskavu koricu.

Zbog toga smo danas s vama odlučili podijeliti recept za pripremu pizze od tikvica s pirovim brašnom, idealnu za lagani ručak ili brzu večeru. Uživajte!

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 45 minuta + vrijeme potrebno za dizanje tijesta

Sastojci za 4 osobe:
Tijesto
•    Pirovo brašno, 500 g
•    Suhi kvasac, 2 žličice
•    Mlaka voda, oko 250 ml
•    Sol, 2 žličice

Nadjev
•    Sjeckani pelati, ½ konzerve
•    Mlada tikvica, 2 mala komada
•    Cherry rajčice, 10 – ak komada
•    Mozzarella, 250 g
•    Svježi bosiljak, 2 šake
•    Češnjak, 1 režanj
•    Listići svježeg origana, 1 žličica
•    Maslinovo ulje
•    Sol
•    Svježe mljeveni papar

Priprema:
1.    Od pirovog brašna, kvasca, vode i soli zamijesite tijesto. Ukoliko je tijesto presuho, dodajte još malo mlake vode. Pripremljeno tijesto prebacite u lagano pobrašnjenu zdjelu, prekrijte je prijanjajućom folijom i  ostavite nekoliko sati na toplome mjestu kako bi tijesto udvostručilo svoj volumen.
2.    Tijesto zatim promijeste, podijelite u 4 manje loptice pa razvucite po limu za pečenje. Ponovno prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da tijesto odmara otprilike 2 sata.
3.    U međuvremenu pripremite umak od rajčice tako da pomiješate sjeckane pelate s protisnutim češnjakom, origanom, soli i paprom. Po želji možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja.
4.    Tikvice operite te ih po dužini narežite na tanke kriške. Mozarellu natrgajte na manje komadiće ili je narežite na tanke ploškice. Cherry rajčice narežite na polovice.
5.    Zagrijte pećnicu na 220°C.
6.    Pripremljeni umak podijelite na 4 dijela pa rasporedite po tijestu. Zatim po tijestu rasporedite mozzarellu pa tikvice i na kraju cherry rajčice. Po želji pokapajte s nekoliko kapi maslinova ulja.
7.    Pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C otprilike 15 do 20 minuta.
8.    Prije posluživanja posipajte svježim listovima bosiljka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: lagano, pizza, ručak, večera, vegetarijanski,

Komentari