Nove metode i sredstva protiv starenja

Datum objave: 01. 01. 2005.

Čovjek produljenje životnog vijeka zahvaljuje razvoju tehnologije i znanosti te primjeni antibiotika, cjepiva, promjeni životnog okoliša i sanitarnim uvjetima. Zadnjih 120 godina dolazi do izrazitog produljenja životnog vijeka..

ANTI AGEING:
Pod pojmom anti ageinga podrazumjevamo sve metode i sredstva koja zahvaćaju proces starenja te ga korigiraju ili odgađaju u svrhu produljenja životnog vijeka i očuvanja mladolikog izgleda. Kao nikad do sad nije se pridavala tolika pažnja kultu tjelesne ljepote koji postaje svojevrsni imperativ. Nažalost sve to ima i svoju cijenu koja se nekad plaća i vlastitim zdravljem. Na tržistu su brojna sredstva protiv starenja. Uglavnom se radi o nefektivnim sredstvima jer sastojci ne mogu prodrijeti do kože i time ostvariti obećani učinak. Neka sredstva izazivaju niz neželjenih učinaka kao silikonski umetci zbog čega se napuštaju.

Neralna očekivanja čine posebni problem. Nužna je suradnja stručnjaka iz više područja: dermatologije koja je ključna te endokrinologije i nutricionizma. Osobe svijetlije puti i očiju brže stare od tamnoputih osoba jer su slabije zaštićene od sunca.

PRIMARNA PREVENCIJA STARENJA:
Provodi se od mladosti dok su živi naši djedovi i bake. Zauzima veliku ulogu jer sekundarne i tercijarne mjere nisu potrebne ili odgađamo njihovu primjenu. Već od djetinstva te do adolescencije potrebno je provoditi primarnu prevenciju koja se sastoji od :

- izbjegavanje duljeg izlaganja suncu te redovita primjena sredstava za zaštitu od sunca
- niskokalorična hrana koja mora biti ujednačena svim potrebnim sastojcima
- antioksidansi koje čine vitamini, minerali te pojedini flavonoidi
- tjelesna aktivnost

SEKUNDARNA PREVENCIJA:
Provodi se nakon javljanja prvih znakova starenja. Teško je odrediti dob kad bi se trebala počela provoditi zbog velikih individualnih razlika. Sekundarne mjere prevencije su najviše napredovale u borbi protiv starenja te daju odlične rezultate. Borbu protiv starenja treba započeti prije znakova starenja, a ne kad su već nastali znakovi starenja. Koža čini posebni organ koji je sposoban čitav niz hormona proizvoditi i prerađivati te predstavlja najveću žljezdu i usko je povezana s hipofizom i nadbubrežnim žljezdama. U trećoj životnoj dobi potrebno je davanje vitamina D koji se smanjeno stvara radi prevencije osteoporoze. Najbolji rezultati se postižu primjenom više metoda i sredstava.

TRETIRANJE BORA:
Postoje 2 vrste bora: mimičke nastale usljed pokreta mimičnih mišića na čelu, oko očiju i usta te bore zbog utjecaja okoliša i starenja.

Mimične bore se ne mogu nijednom kremom ukloniti no izuzetak su manje bore oko očiju. Najbolje rezultate kod mimičnih bora daje Botox i primjena radiovalova. Za bore nastale usljed starenja i utjecaja okoliša ima puno mogućnosti od krema do niza metoda. Od 30 do50 godine života se postižu najbolji rezultati. Bitne su još: životne navike, pridržavanje uputsva, kvaliteta kože...

BORE OKO OČIJU:
Idealno je početi s prevencijom od 25-30 godine života. Treba izbjegavati mrštenje očiju te iz tog razloga treba nositi sunčane očale na suncu i korekciju dioptrije. Bore su jače izražene oko oka s većom dioptrijom. Idealno bi bilo što manje se smijati no kakav bi život bio bez smjeha? Postoji čitav niz krema i metoda koje daju odlične rezultate.

KREME
Već s pravilnim izborom kreme prema tipu kože postižu se dobri rezultati. Cijene kreme ne garantira uspjeh jer mnogi sastojci ne dopiru kroz kožu te time obećani efekt izostaje.
Egzotični sastojci kreme te brand marke podižu cijenu, a ne kvaliteta proizvoda. S kremama se mogu efikasno ukloniti znakovi starenja i odgoditi primjena agresivnih sredstava. Zbog većeg broja tvari koje se koriste u borbi protiv starenja bit će navedene samo neke novije te one koje se koriste najčešće:

- lokalni retinoidi: tretinoin, tazaroten derivati vitamina A
- kinetin: N6 –furfuryladenin
- lokalni pripravci vitamina: E te posebice C u koncetracijama od 15-20%
- ubikinon; glutation; fruktoza 1,6 difosfat; 5 alfa lipolična kiselina; polyphenon...

MINERALI
Već odavno je zapažen povoljan utjecaj bakra i cinka na sintezu vezivnog tkiva.

HORMONALNO STARENJA I CITOMEDINI
Tijekom života dolazi do pada pojedinih hormona dok drugi budu povišeni. Usljed poremećaja hormonalne ravnoteže dolazi do neminovnog ujecaja ne samo na kožu nego i na čitav organizam. Kod žena u menopauzi kod pada estrogena dolazi do: gubitka potkožnog masnog tkiva što se vide najviše na licu, smanjenje sinteze kolagena... Nadomjesno hormonalno liječenje biti će temelj u borbi protiv starenja. Hormoni ne utječu samo na kožu nego i na čitav organizam: intelektualne sposobnosti, imunitet, mišićnu masu, kolesterol, masno tkivo.... Jedna od teorija o starenju ukazuje da stanice s vremenom smanjeno luče peptide zvane citomedine zbog čega nastupa starenje. Bit u borbi protiv starenja je djelovanje na uzrok, a ne na posljedice starenja. Nadomještanjem hormona i citomedina utječemo na samu srž procesa starenja. Nažalost tu su i brojne neželjene nuspojave kao npr. kod žena koje uzimaju nadomjesnu hormonalnu terapiju povećana je učestalost raka dojke te još čitav niz za sad nepoznatih posljedica.

Stoga će biti potrebno još izvjesno vrijeme sačekati da se procijeni odnos koristi i štete kod hormonalnog liječenja. Upravo je bitna suradnja dermatologa, ginekologa i endokrinologa radi prevencije neželjenih posljedica. Zabrinjavajuća je činjenica da je na tržistu svima dostupna nabava hormona i njihovih pripravaka. Hormoni koji se koriste u borbi protiv starenja :

- hormon rasta - melatonin - estrogen
- testosteron - DHEA - DHEAS

FITOESTROGENI
To su biljni derivati koji zbog sličnosti građe s estrogenom imaju slična svojstva no koja nisu tako jako izražena kao kod estrogena i ne izazivaju rak dojke. Soja je bogata fitoestrogenima. Koriste se bilo putem krema ili tableta te čine veliku pomoć u žena koje su menopauzi. Kod japanki proces starenja započinje znatno kasnije iz razloga što konzumiraju puno soje te imaju smanjenu dlakavost tijela jer koriste njegu tijela na bazi soje koja usporava izrast dlaka.

PEELING
Cilj peelinga je ljuštenje površnog sloja kože što stimulira regeneraciju epidermisa i dermisa kože. Peelingom se postiže uklanjanje: nepravilnosti kože kao pigmentacija, veće pore i manje mašćenje kože, mitesera i akni, manje bore naročito oko očiju i usta, koža bude glatka i zadebljanja. Koristi se čitav niz sredstava, no voćne kiseline-AHA se najčešće koriste. One u manjim koncetracijama do 30% ljušte samo površni sloj kože i time uklanjuju površne nepravilnosti dok u većim koncetracijama stimuliraju sintezu kolagena. Jako dobre rezultate daju AHA kiseline u kremama za njegu lica. AFAS kiseline predstavljaju veliki napredak jer se radi o bjelančevinama koje ne izazivaju iritaciju lica za razliku od drugih sredstava te su jako pogodne i za najosjetljiviju kožu.

ABRAZIJA
Kao i peeling služi za uklanjanje kožnih nepravilnosti pomoću aparata koji s velikim brojem okretaja koriste različita sredstva za skidanje slojeva kože.

BOTOX
Botoxa blokira vezivanje acetilkolina na spoj između mišića i živćanog završetka što privremeno paralizira mišić te relaksira mišić čime nestaje bora nastala usljed pokreta mimićnih mišića. Svi efekti i nuspojave Botoxa su privremeni. Ne dolazi do propadanja mišića koji se nakon prestanka djelovanja Botoxa vraća u prijašnje stanje. Efekt traje u prosjeku od 6-12 mjeseci što ovisi pak o više fakotora: dob, lokalizacija, stanje kože, mimika lica... Radi se o sigurnom sredstvu u rukama stručnjaka. Daje se u površni sloj kože te sam proces davanja injekcije je gotovo bezbolan.

Najbolji se rezultati postižu kod bora na čelu i oko očiju. U zadnje vrijeme na tržistu je čitav niz sredstava od krema do maski koje imaju sličan efekt botoxa no ne postižu se tako dobri rezultati.

FOTODINAMSKA TERAPIJA
Oštećena koža se obasjava posebnim svijetlom nakon nanošenja tvari koja se aktivira nakon obasjavanja te dolazi pomlađivanja kože. Metoda se prvenstveno koristi za liječenje niza bolesti u dermatologiji. U zadnje vrijeme se opisuju također dobri rezultati primjenom imiquimoda koji utječe na imunološki sustav tako što ga jača te se koristi za tretiranje kože oštećene suncem.

LASERI, IPL I OSTALI IZVORI OPTIČKOG ZRAČENJA
1. Kromofore su tvari koje upijaju samo zrake određene valne duljine te usljed toga dolazi do oslobađanja energije koja se koristi za niz namjena: epilacija, uklanjanje žilica i bora...
IPL uređaji su naročito pogodni za tvz. fotorejuvenaciju kože oštećene suncem pri čemu dolazi do: nestanja: manjih bora, pigmentacija, crvenila kože i žilica te dolazi do sinteze kolagena uz još neke učinke. Laseri se također koriste za istu svrhu no imaju primjenu za šire indikacije: uklanjanje bora i resurfaceing lica tj. peeling lica. Noviji trend je oštećenje dermisa putem toplinske energije pri čemu dolazi do sinteze kolagena dok površinski sloj ne bude oštećen.
2. Obasjavanjem kože zrakama određene valne duljine dolazi do pomlađivanja kože te se koristi niz uređaja koji se temelje na LED tehnologiji tj. diodama pomoću kojih se obasjava koža no zapaženo je da osim sinteze kolagena dolazi do povoljnog učinka na stanični metabolizam.

RADIO FREKVENCIJA
Koriste se radio valovi koji izazivaju oštećenje dermisa što stimulira sintezu kolagena te dolazi do zatezanje kože čime nestaje bora. Postižu se odlični rezultati kod svih oblika bora te naročito kod podbratka i bilo kojeg dijela gdje je koža postala mlohava.

PUNJAČI
Služe za korekciju bora i kožnih defekata od ožiljaka do vraćanja kontura lica. Tvari koje se ubrizgavaju mogu se razgraditi u razdbolju od 6 mjeseci do par godina te postoje još trajni punjači. Silikoni se gotovo više ne koriste te tvari koje se danas ubrizgavaju uglavnom su prirodni građevni sastojci organizma ili vlastita mast kako bi se izbjegle neželjene nuspojave koje su se javljale kod silikona. Revoluciju čine tretmani ISOLAGENA gdje se uzima manji komadić vlastite kože iza uha te se uzgajaju vezivne stanice u laboratoriju te se nakon nekog vremena ponovo injekcijama ubrizgavaju. Rezultati su trajni. Idealna prednost ove metode je što se uzorak kože u mladosti može uzesti te ubrizgati mlade stanice pod stare dane te na taj način imamo banku mladog vlastitog tkiva.

TERCIJARNA PREVENCIJA
Sastoji se u primjeni invazivnih metoda-operacija kada su nastali vidljivi znaci starenja kože te kad se ostalim metodama ne može pomoći.

Nema ništa s konceptom antigeinga jer ne produljuju život te djeluje na posljedice, a ne na uzrok.
Čini se da se svaki dan sve bliže približavamo Izvoru mladosti . No put do njega je još praćen nizom pitanja i nepoznanica koje treba otkriti. Treća životna dob ima čitav niz prednosti te je neopravdana bojazan od starenja jer se može i u njoj uživati. Svaki čovjek je lijep na svoj način te se ne smije padati pod utjecaj modnih trendova i časopisa koji nisu nikog usrećili. Čovjek je upravo star koliko se osjeća starim.

dr.med. Dinko Kaliterna
specijalist za kožne i spolne bolesti
Poliklinika za kožne i spolne bolesti "Poliderma d.o.o."

Pošalji prijatelju na email

Komentari