Najnovije spoznaje o starenju

Datum objave: 04. 02. 2005.

Od davnine čovjek je pokušavao starost usporiti na razne načine ili barem odgoditi. U grčkoj mitologiji vječnu mladost je predstavljala božica Afrodita. Kleopatra je koristila neka sredstava koja se i danas koriste protiv starenja. Bila je upoznata s povoljnim učinkom meda na kožu te je koristila voćne sokove koji su preteča današnjeg peelinga s voćnim AHA kiselinama..
Godine 1546. Lucas Cranach je naslikao poznatu sliku Izvor mladosti za kojim su mnogi tragali kako bi ostali vječno mladi. Od uvijek se mladost povezivala s vitalnošću, ljepotom i zdravljem. Starost se povezuje s prolaznošću života, bolešću te smrti. Stoga je razumljiva čovječja težnja da se starost spriječi. Danas, produljenjem životnog vijeka, tema o starenju svaki dan dobiva sve više na značaju.
Građa kože:
Koža se sastoji se iz 3 sloja :
- epidermis, površni sloj
- dermis, srednji sloj
- subcutis, potkožje
Za vanjski izgled kože najvažniji je dermis koji daje napetost kože, tvz. turgor, te elastičnost.
Dermis je građen od :
- stanica
- kolagenih i elastičnih vlakana
- međustanične tvari
Kolagen i elastična vlakna čine mrežu odgovornu za elastičnost i rastezljivost kože na vanjske sile. S vremenom dolazi do propadanja vlakana zbog čega se javljaju bore. Međustaničnu tvar čine složeni spojevi proteina i šećera od kojih je najvažnija hijaluronska kiselina koja je odgovorna za napetost kože jer ima veliku moć vezanja vode. S vremenom dolazi do njenog gubitka zbog čega nastaju bore.
Zbog čega nastaju bore?

Bore nastaju neminovno tijekom života kao posljedica starenja i utjecaja okoliša te pokreta mišića lica tvz. mimičnih mišića. Dolazi do slabljenja kolagenskih i elastičnih vlakana koja su odgovorna za rastezljivost i elastičnost kože kao posljedica utjecaja okoliša i genetskog programa. Kod žena nakon menopauze dolazi do gubitka potkožnog masnog tkiva na licu koje je odgovorno za volumen lica. Zbog snižene razine ženskih spolnih hormona dolazi do čitavog niza promjena kože: stanjivanje, mlohavost, bljedilo i suhoća. Usljed snižene razine estrogena dolazi do smanjene proizvodnje kolagena te zbog smanjenje elastičnosti kože nastaju bore. Usljed suhoće kože sitne bore postaju vidljivije. Dolazi do smanjivanja gornje i donje čeljusti što uz nestajanje potkožnog masnog tkiva daje osjećaj ukupnog smanjivanja lica. U području lica se nalazi 25 mišića koji prožimaju kožu te se zovi mimični mišići jer usljed njihovih pokreta nastaje mimika lica.

Svaki čovjek na sebi poseban način koristi mimične mišiće zbog čega nastaju specifični izrazi lica. Usljed pojačanog korištenja mišića nastaju bore jer koža tokom vremena zbog gubitka elastičnosti ne može pratiti kretanje mišića te na njihovim rubovima nastaju bore najčešće: na čelu, oko očiju te na obrazima.Usljed naglog gubitka tjelesne težine dolazi do gubitka potkožnog masno tkiva te bore budu jače izražene te jako mršavi ljudi ili anoreksične osobe izgledaju puno starije u odnosu na svoju dob. Sva nepotrebna rastezanja kože tipa nepravilne masaže lica ili nasljanjanja ruke na lice slabe kolagena i elastična vlakna te ubrzavaju nastanak bora. Usljed dioptrije zbog pojačanog žmirenja oka dolazi do jačeg nastanka bora u području zahvačenog oka. Do sada nije dokazano da prilikom ležanju na jastuku dolazi do jačeg nastajanja bora na toj polovici lica.
Starenje
Starenje je osnovni biološki proces karakterističan za sve žive organizme. Nastaje kao posljedica genetskog programa i utjecaja okoliša koji se tijekom života zbrajaju. Jedna od teorija o starenju ukazuje da je bitna ravnoteža između oštećenja genetskog materijala - DNA i proteina te sposobnosti popravka nastalih oštećenja. Duljina životnog vijeka je propocionalna stupnju metabolizma, što je metabolizam sporiji životni vijek je dulji. Miševi koji su hranjeni niskokaloričnom hranom živjeli su dulje od miševa hranjenih visokokaloričnom hranom. Starenje je predodređen proces genetskog programa kao jedna vrsta biološkog sata u nama. Bitan je utjecaj okoliša koji oštećuje DNA i proteine. Presudan je utjecaj radikala koji stalno nastaju usljed staničnog metabolizma (oksidacijski stres) i upliva niza faktora okoliša: sunce, stres, smog, ozon, duhanski dim... Radikali su reaktivne i nestabilne čestice koji reagiraju s jezgrom stanice i njenim strukturama. Usljed toga dolazi do poremećaja rada stanice sve od mutacije do smrti stanice. Izazivaju degenerativne promjene te niz bolesti i tumore. Organizam se brani od radikala pomoću antikosidansa tj. vitamina i minerala te pomoću enzimskih sustava. Tijekom života nastaju oštećenja koja se zbrajaju te dolazi do sloma ravnoteže između radikala i obrambenog sustava što je početak niza poremećaja.
Telomere
Svaki organizam ima preodređen broj staničnih dioba prije nego stanica odumre. Telomere su završni krajevi kromosoma koji se svaki put skraćuju pri diobi stanica što na kraju određuje ukupni broj dioba stanica. U zadnje vrijeme teoriji o telomerama se pridaje najveća pažnja.

Oblici starenja

Unutarnje starenje ili kronološko starenje je univerzalni nezaustavljivi proces obilježen promjenom fizioloških funkcija cijelog organizma. Fotostarenje ili prijevremeno starenje nije univerzalan proces, a obilježeno je promjenama izgleda i funkcije kože samo na mjestima izloženim prvenstveno suncu uz djelovanje ostalih faktora okoliša.
Unutarnji oblik starenja

Kronološki stara koža je blijeda, suha i obilježenja finim borama te raznim stupnjem mlohavosti uz niz izraslina. Stanice se sporije i manje dijele zbog čega koža sporije cijeli.U dermisu dolazi do gubitka volumena usljed smanjivanja međustanične tvari i pojačane razgradnje kolagenih i elastičnih vlakana. Krvne žile su pojačano osjetljive na slabije udarce naročito u predjelu šaka i zapešća zbog čega nastaju lako modrice.
Prikaz slabljenja funkcija kože koje nastaju tijekom godina :
-zamjena stanica -funkcija barijere kože -mehanička zaštita -imunološki odgovor

-popravak DNA -sinteza vitamina D -termoregulacija -percepcija osjeta
Jedan od najvažnijih razloga suhoće kože je smanjenja proizvodnja znoja i loja koji čuva kožu od isušivanja. Nakon 50-te godine dolazi do gubitka pigmentnih stanica te sijeđenja.
Fotostarenje

Za razliku od unutarnjeg starenja fotostarenje se odnosi samo na mjesta koja su izložena dugotrajnom izlaganju suncu. Obilježeno je pojavom dubokih bora, pojačanom pigmentacijom, krvnim žilicama, crvenilom kože te kožnim izraslinama od kojih neke predstavljaju predkancerozu (promjene koje mogu prijeći u karcinom). Koža je stanjena i pojačano osjetljiva na sitne udarce te reagira modricama. Na pojedinim mjestima dolazi do gubitka pigmenta. Na dodir koža je suha i lako se bora. Tipično za fotostarenje je da osoba izgleda puno starije u odnosu za svoju dob te stopa fotostarenja jako varira od osobe do osobe. Drastična je razlika u usporedbi kože na fotoeksponiranim i nefotoeksponiranim mjestima u iste osobe. Što je osoba svijetlije puti to je veća stopa fotostarenja za razliku od osoba tamnije puti koje su bolje zaštićene od djelovanja sunca. Sunce izaziva mutacije DNA te pospješuje pojačano stvaranje radikala koji izazivaju oštećenje tkiva. Ujedno dolazi do pojačane aktivnosti enzima koji razgrađuju vezivno tkivo što još više pospješuje stvaranje bora. Prvenstveno za fotostarenje su odgovorne UVA zrake koje prodiru do dermisa. UVA zrake za razliku od UVB zraka prodiru kroz staklo te 1000 puta su brojnije od UVB zraka.

Ujedno su prisutne tokom cijele godine. Prilikom izlaganja suncu dolazi do slabljenja imunosnog sustava zbog čega je ljeti češće izbivanje herpesa te nastaje lučenje tvari koje pospješuju nastanak krvnih žilica i crvenila kože. Najčešći primjer fotostarenja kod žena se vidi na dekolteu gdje je koža grube površine te crvene boje. Kod pomoraca i ribara se vide duboke brazde na vratu s stražnje strane.
Ostali štetni faktori okoliša: duhan, smog, ozon, infracrvene zrake
Utjecaj duhana

Duhanski dim i sunce su faktori koji najlošije utječu na kožu u smislu prijevremenog starenja. Uz pojačano stvaranje radikala duhanski dim pojačano aktivira enzime koji razgrađuju vezivno tkivo. Pojam pušačko lice označava specifične promjene lica nastale zbog duhanskog dima. Koža je sivkaste boje te pojačano naborana. Cikulacija je dodatno oslabljena što slabi ishranu kože. Kod žena se pojačano razgrađuju ženske spolni hormoni što na neki način ubrzava prijevremenu menopauzu.
dr.med. Dinko Kaliterna
specijalist za kožne i spolne bolesti
Poliklinika za kožne i spolne bolesti "Poliderma d.o.o."

LITERATURA :
1. O. Braun Falco : Dermatology
2. W. Ingo Worret : Kosmetische Dermatologie
3. J. Krutmann : Hautalterung
4. Sitte N. : Protein oxidation and degradation during proliferative senescence of human BJ fibroblasts
5. Stadman ER : Protein oxidation and aging
6. Krutmann J. : Photoaging of human skin
7. Yin L. : Alterations of extracellular matrix induced by tobacco smoke extract

Pošalji prijatelju na email

Komentari