Epilacija

Datum objave: 08. 02. 2005.

Dlake se nalaze skoro po cijeloj površini tijela osim na dlanovima, stopalima, usnicama i bradavicama. Njihova prvotna zaštitna uloga od utjecaja okoliša je postala minimalna osim kose koja štiti od utjecaja sunca. Dlake su prvenstveno osjetilni organ iako se kosi pridaje velika pažnja radi vanjskog izgleda. Postoje 3 vrste dlaka:

- lanugo svijetle i kratke dlake koje pokrivaju tijelo novorođenčeta
- velus dlake koje sliče lanugo dlakama no imaju više pigmenta
- terminalne dlake koje su tamne, deblje i duge

Dio dlake iznad površine kože čini stabljiku dok dio uložen u kožu čini korijen dlake. Dubina korijena dlake varira ovisno o veličini dlake te može biti u drugom sloju kože dermisu ili u potkožju. Korijen dlake je proširen na donjem dijelu kao luk gdje čini tvz. BULBUS. Na bulbusu se nalazi udubljenje-PAPILA mjesto gdje ulazi vezivno tkivo dermisa i krvne žile što je odgovorno za prehranu dlake. Korijen dlake je obavijen posebnom ovojnicom-FOLIKUL. Dlake rastu na mjestu spoja folikula i papile što čini MATRIKS. Da bi se spriječio rast dlake potrebno je uništiti matriks no smatra se da folikul ima najbitniju ulogu u rastu dlake. Pigment koji daje boju dlake je melanin a nalazi se u matriksu i u stabljici dlake. Postoji više oblika melanina te o obliku koji prevladava i o lomu svijetlosti ovisi boja dlake. Rast dlaka se odvija kroz ciklus koji se sastoji od 3 faze. Tipično je da dlake rastu različitim fazama ciklusa neovisno jedna o drugoj, izuzetak je trudnoća i u beba do poroda kada sve dlake se nalaze u istoj fazi ciklusa.

Tijekom rasta dlake putuju kroz kožu od potkožja prema površnom sloju kože.

Faze raste dlaka :

 • anagena faza tj. faza rasta dlaka čije je duljina genetski određena.Najdulje traje na vlasištu i traje od 3-6 godina.Na ostalim dijelovima tijela duljina anagene faze se bitno razlikuje.Dlaka je najosjetljivija u anagenoj fazi i jedino se može tada uništiti.

 • katagena faza koja traje svega par dana i rast dlaka se prekida.

 • telogena faza kada dolazi do ispadanja dlake bilo spontano ili npr. pri češljanju.
 • Nakon isteka anagene faze nastupi degenerativna promjena bulbusa pri čemu se odvaja od papile. U stanicama folikula dolazi do stvaranja tračka koji čini osnovu za novu dlaku pri čemu tračak svojim rastom potiskuje staru dlaku.
  Od davnine je bilo pokušaja da se uklone dlake zbog estetskih razloga. Tako je poznato da je Kleopatra koristila razne smjese od meda i limunovog soka da se uklone dlake. Nekad je potrebno dlake ukloniti zbog medicinskih razloga npr.

  kada dolazi do uraštanja dlake pri čemu nastaje upala kože i time ožiljci. Kod muškaraca usljed brijanja na vratu dolazi do upala korijena dlake.

  Privremene metode za uklanjanje dlake :

 • brijanje s žiletom ili posebnim aparatima. Potrebno je voditi računa da se prije brijanja kože namače u mlakoj vodi i koristi radije gel nego pjena. Gel ima bolji kontakt s kožom i time je manja iritacija. Brijati se mora u smjeru dlake i samo kraće pokrete raditi iz 1 poteza. Na kraju se stavljaju sredstva protiv iritacije i upale. Brijanje ne utječe ni na koji način da dlake rastu brže ili da budu jače jer stabljika obrijane dlake se čini zbog iluzije da je deblja od vrha stabljike neobrijane dlake.

 • čupanje s pincetom se primjenjuje na licu i obrvama.

 • depilatori najčešće na bazi tioglikolata koji tope keratin tj. glavni građevni dio dlake.P otrebno je voditi računa o čestim iritacijama kod primjene te kod osjetljivih mjesta primjeniti depilatore za osjetljiva mjesta.

 • vosak koji se primjenjuje kao vrući ili hladni. Metoda je dosta bolna.

 • niz pripravaka kao npr. smjesa meda i limuna.
 • Navedene metode su bolne ovisno o pragu tolerancije za bol. Potrebno je pustiti da dlake izrastu 2-3 mm prije primjene jedne od navedenih metoda. Dosta su česte nuspojave: ožiljci, tamne pigmentacije, urasle dlake, upale korijena dlake. Navedene nuspojave se mogu većim dijelom izbjeći ili smanjiti ako se pridržava određenih pravila.

  U novije vrijeme se koriste inhibitori dlaka tj. niz tvari koje zadirući u metabolizam dlake spriječavaju rast dlaka na bilo kojem dijelu tijela. Nakon prekida primjene oko 6 mjeseci dolazi do ponovnog izrasta dlaka. Noviji proizvodi po navodu proizvođača spriječavaju potpuni izrast dlaka za oko 20% ili dlake budu znatno slabije. Ovo je metoda izbora protiv svijetlih dlaka naročito na licu jer se one s postojećim sredstvima ne mogu ukloniti efektivno. Zapaženo je da derivati soje također usporavaju izrast dlaka.

  Trajne metode za uklanjanje dlaka:

 • elektroepilacija. Metoda se sastoji u uvođenju posebne elektrode u obliku igle u kanal dlake pri čemu pomoću struje se uništi folikul. Metoda je jako bolna i koristi se najčešće na manjim površinama kao npr. nadusnica. Često je potrebno ponavljati metodu jer dolazi ponovnog izrasta dlake. Loše strana metode uz bolnost je što je spora jer samo po 1 folikul uništava odjednom.

 • mikrovalovi. Radi se o novijoj metoda koja koriste valove poput onih u mikrovalnoj peći. Valovi pri upijanju izazivaju vibraciju molekula pri čemu se oslobađa energija koja uništava folikul.

  Loša strana je što metoda nije selektivna jer su sva okolna tkiva zahvaćena.

 • fotoepilacija: IPL uređaji i laseri. Metode se primjenjuju unazad 25 godina. Oba uređaja odašilju zraku energije koja se apsorbira u melaninu čime se oslobađa energija koja uništava folikul dlake. Svijetle dlake se ne mogu tretirati s obzirom da nemaju melanin. Iz istog razloga kod crvenih i plavih dlaka postižu se slabiji rezultati jer imaju manje melanina. Da bi se folikul uništio osim što mora biti u anagenoj fazi potrebno je da zraka ima: dovoljnu količinu energije, odgovarajuću valnu duljinu i trajanje.Ovisno o navedenim karakteristikama zrake, pigmentaciji i promjeru dlake javlja se osjećaj peckanja do osjetljivosti. Laseri emitiraju samo 1 vrstu zrake iste valne duljine koja je koherentna tj. usmjerena u jednom pravcu dok IPL uređaj emitira više zraka raznih valnih duljina koje nisu usmjerene u istom pravcu. Teško je govoriti da li je bolji laser ili IPL uređaj. Tretmani laserom traju dulje i praćeni su s nešto više osjetljivosti dok kod IPL uređaja tretman traje kraće i manja je osjetljivost. Još uvijek se smatra da je diodni laser zlatni standard za epilaciju jer mu zraka prodire i do najdubljih folikula no razvojem tehnologije brzo se mijenjaju stavovi. Da bi se smanjila eventualna nelagoda koriste se razne metode od pothlađivanja do lokalne anestezije. Što je koža svijetlije a dlaka tamnija postižu se bolji rezultati. Stoga se savjetuje prije tretmana ne boraviti na suncu i ići u solarije jer tamnija koža upija više energije te su rezultati slabiji i veće šanse za razvoj nuspojava. Neki proizvođači sugeriraju da se primjena njihovih uređaja može koristiti i na tamnoj koži. Jedan od bitnih uvjeta je da se prije tretmana ne koriste sredstva za samotamnjenje i beta karoten. Savjetuje se radi boljih rezulatata prije tretmana samo brijati problematična mjesta kroz 30 dana te dan prije tretmana iz razloga što se brijanjem povećava postotak dlaka u anagenoj fazi i folikul sadrži dlaku koja se uništi. Ostale metode za uklanjanje, osim brijanja uklanjaju dlaku, te kod tretmana nema dlake koja bi s trebala uništiti. Nakon tretmana moguće je prolazno kraće crvenilo i peckanje. Svakako se savjetuje poslje tretmana izbjegavati sunce i koristiti zaštitna sredstva protiv sunca. U rukama nestručne osobe moguće su teže nuspojave zbog upotrebe veće količine energije. Nakon tretmana dlake će dalje rasti no nakon 10 dana dolazi do njenog ispadanja. Iz razloga što sve dlake nisu u istoj fazi potrebno je tretman u više navrata ponoviti, obično 3-5 puta.

  Razmak između tretmana bi trebao iznositi 6-8 tjedana no tu treba voditi računa: o lokalizaciji jer nemaju sve osobe istu duljinu ciklusa, debljinu i gustoću dlake, etničko porijeklo, dob i hormonalni status. Teško je predvidjeti eventualni broj tretmana jer on jako varira zbog prije navedenih faktora uz još niz faktora: dubina folikula, karakteristike zrake, uređaj, ....
  Postoji manji postotak ljudi koji unatoč tome što spadaju u grupu koja bi trebala imati dobre rezultate slabo reagiraju zbog nepoznatih razloga.
  Teško je usporediti lasere i IPL uređaju po rezultatima epilacije dugoročno znog neujednačenih parametara:

  - prekratki termini kontrole jer dovoljan broj folikula nije ušao u anagenu fazu
  - usporedba raznih lokalizacija jer dlake na raznim mjestima imaju različitu duljinu ciklusa
  - netočne metode brojanja folikula

  Nakon što je potrebni broj tretmana proveden ne znači da na tretiranom mjestu dlake više neće rasti! Doći će nakon nekog vremena ponovno do izrasta dlaka, ali u znatno manjem postotku i biti će slabije tj. svijetlije ili tanje te se opet mogu tretirati.

  Stopa izrasta dlaka nakon kraja tretmana se ne može predvidjeti niti duljina perioda do novog izrasta dlaka koji traje prosječno 3-5 godina.

  Dugoročno nisu uspostavljene studije o eventualnom utjecaju na zdravlje. Kod epilacije dlaka s laserima i IPL uređajima se ne može govoriti o trajnom uklanjanju dlaka nego o trajnom smanjenju broja dlaka. Prema udruzi FDA(američka komisija za kontrolu hrane i lijekova) samo par proizvođača je dobilo dozvolu da deklarira njihove uređaje za trajno smanjenje broja dlaka, a ne za trajno uklanjanje dlake. Veći broj tretmana vodi većem postotku smanjenja dlaka. Rezultati ovise o pacijentu, uređaju i osobi koja tretira. Epilacija laserima i IPL uređajima je velika pomoć ženama no sve i većem broju muškaraca koji se podvrgavaju tretmanima. Jedini ograničavajući faktor je cijena metode.

 • dr.med. Dinko Kaliterna
  specijalist za kožne i spolne bolesti
  Poliklinika za kožne i spolne bolesti "Poliderma d.o.o."

  Pošalji prijatelju na email

  Komentari