Datum objave: 23. 05. 2011.

Poznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis. Naime, ovisno o stupnju oksidacije, odnosno razini enzimskih procesa koji se odvijaju u listovima biljke nakon branja konačni proizvod procesa biva bijeli, zeleni ili crni čaj. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se ubrzo nakon branja pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Ekstrakti zelenog čaja, odnosno konkretnije ekstrakti katehina iz njega dostupni u obliku dodataka prehrani pokazuju višestruki zdravstveni potencijal. Znanstvenici su otkrili i zašto je tome tako. Naime, pokazalo se da katehini imaju bolju bioraspoloživost kada se unose kao dio inkapsuliranog esktrakta zelenog čaja nego kada se konzumiraju kao dio tradicionalnog napitka.

U skladu s time znanstvenici su krenuli u opsežna istraživanja dodataka prehrani na bazi zelenog čaja. Rezultati su i više nego ohrabrujući, a lista blagodati suplementacije zelenim čajem svakim je danom sve opsežnija.

Ponajviše pozitivne prašine podiglo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Naime, pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. U prilog tome govori istraživanje na ljudima objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koje je utvrdilo povećanje od 4 % u cjelodnevnoj energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja koji je najvećim djelom sadržavao EGCG.

Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva. Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu Journal of Health Science otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čaja pojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Područje koje također može profitirati dodacima prehrani na bazi zelenog čaja je dermatologija. Nekoliko je znanstvenih studija utvrdilo impresivna fotoprotektivna svojstva EGCG-a ukazujući na njegovu zaštitnu ulogu na razorni utjecaj štetnih sunčevih zraka. Zahvaljući snažnim antioksidativnim moćima polifenola, osobito EGCG-a, znanstvenici su se poigravali mišlju da zeleni čaj kao dodatak prehrani može biti od velike koristi i kod brojnih kožnih poremećaja. Potvrda takve teze je došla u studiji objavljenoj u časopisu Experimental Dermatology koja je utvrdila da zeleni čaj može pomoći oboljelima od psorijaze na način da uspori rast stanica kože i djeluje protuupalno, a upravo upala i nekontroliran rast stanica leže u podlozi psorijaze.

Antioksidansi čaja koji su davani u obliku kapsula pokazali su se korisnima i u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja, a pozitivan učinak je primjećen i na produkciju stanica imunološkog sustava. Također, pokazalo se da unos zelenog čaja u obliku dodataka prehrani potiče izmjenu tvari i detoksikaciju organizma, a dodatno su potvrđeni i već poznati povoljni učinci na kardiovaskularno zdravlje te preventivno djelovanje na razvoj karcinoma.

Temeljeno na količinama korištenim u studijama, može se zaključiti da optimalna doza EGCG-a varira između 115 i 300 mg. Jedna šalica zelenog čaja može sadržavati i do 200 mg EGCG-a. Budući da se dobar dio unesenog EGCG-a apsorbira i u značajnoj mjeri distribuira kroz organizam, jedna do dvije šalice zelenog čaja dnevno ili pak kvalitetan dodatak prehrani mogu poslužiti kao važan saveznik zdravlju.

dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari