"Ponekad cilj opravdava sredstvo" - akcija

Datum objave: 31. 10. 2008.

Jučer je na Cvjetnom trgu u Zagrebu započela javno-zdravstvena akcija «Ponekad cilj opravdava sredstvo».

“Ponekad cilj opravdava sredstvo” naziv je javno-zdravstvene akcije Udruge za bolje zdravstvo i zdravlje – Difrakcija, čiji je cilj približiti jaavnosti probleme osoba s reumatoidnim artritisom .
Budući da je uobičajena stručna predrasuda da je reumatoidni artritis (RA) bolest starijih osoba, događa se da su mlađi bolesnici nepravedno zanemareni od strane zdravstvenog sustava.

Cilj akcije je usmjeriti pažnju zdravstvenog sustava prema radno sposobnim osobama (25 do 50 godina), a s vremenom bolesnici gube sposobnost obavljanja i najosnovnijih aktivnosti (kupanje, odijevanje, kuhanje, skrb za djecu, vožnja automobilom, listanje novina…). Oko 50% bolesnika, u roku od 10 godina postaje nesposobno za rad.
.
Akcija je usmjerena prema liječnicima kako bi ih se senzibiliziralo upravo na skupinu radno sposobnih bolesnika oboljelih od RA.
Javno zdravstvena akcija „Ponekad cilj opravdava sredstvo“ osmišljena je tako da se stvarni bolesnici prikažu kao liječnici koji zbog RA ne mogu više raditi jer vjerujemo da je "ogledalo" najjednostavniji a ipak vrlo učinkovit alat u komunikaciji.
Ova akcija, kao i druge planirane, dio su većeg projekta u skladu s Desetljećem kostiju i zglobova koje je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija.

U akciju su se uključile mnoge poznate osobe koje su govorile o značaju samostalnog obavljanja svakodnevnih poslova te o osobnom shvaćanju važnosti kretanja za zdravlje i obavljanje posla.
Osim toga organiziran je foto-session uz desetak panoa izvedenih u stvarnoj veličini koji predstavljaju bolesnike s RA u liječničkim odorama, a građanima su dijeljeni informativni letci o reumatoidnom artritisu.

Soulfingers i pacijent Nenad Horvat

Aleksandar Stanković

Pacijent Nenad Horvat i Sanja Marin

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zglobovi,

Komentari