Datum objave: 01. 01. 2005.

Kosti su temelj tijela. Zdrave kosti važne su za pravilno držanje, snagu i ravnotežu. Kvaliteta skeleta direktno utječe na izgled osobe, njenu vitalnost i razinu energije kojom osoba raspolaže. Što bolje i ispravnije stojimo, hodamo i krećemo se, mlađe izgledamo i osjećamo se bolje.

S obzirom da kosti ne vidimo niti ih ne osijećamo, često zaboravljamo koliko je važna njihova zaštita. Izgradnja i održavanje čvrstih, zdravih kostiju, međutim, nešto je na što treba paziti tijekom čitavog života jer je koštano tkivo u stalnom procesu oporavka. Mnogi ljudi vjeruju da su slabe kosti neizbježan dio starenja, medutim, istraživanja pokazuju da to nije baš tako. Gubitak koštne mase i osteoporoza mogu se spriječiti, pa čak i "popraviti" pravilnom prehranom i životnim stilom.

Dva najjednostavnija, a svakako i vrlo djelotvorna načina su:

 • prehrana bogata namirnicama koje sadrže značajne količine kalcija kao i adekvatan unos vitamina D, magnezija i fosfora – nutrijenata koji ugraju važnu ulogu u apsorpciji kalcija te;
 • redovita tjelovježba.
 • Prehrana i zdravlje kostiju

  Jedna od najvažniji prehrambenih komponenata, kada se radi o održavanju zdravlja kostiju, je kalcij. Kalcij igra ključnu ulogu u postizanju vršne koštane mase u djetinstvu i adolescenciji, čini kosti snažnima i čvrstima.
  Kalcij je najobimniji mineral u tijelu. Čak oko 99% količine kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima.

  Oko 1% kalcija je uključeno u procese zgrušavanja krvi i za poticanje živaca i mišića. Za pravilno funkcioniranje kalcij kalcij mora biti praćen magnezijem, fosforom i vitaminima, posebno D vitaminom.

  Glavna je funkcija kalcija da djeluje u suradnji s fosforom u izgradnji i održavanju kosti i zuba. U doba adolescencije i nakon prestanka rasta kostiju, ove su tvari potrebne za jačanje kostiju i postizanje potrebne gustoće. Kost koja u tom životnom razdoblju nije uspjela doseći adekvatnu mineralnu gustoću, sklonija je nastanku osteoporoze!

  Nedostatak kalcija očituje se simptomima kao što su usporeni rast te krhke kosti kod djece, a kod odraslih osoba slaba kosa i kosti, karijes, slabi, krhki nokti, PMS, nesanica.
  Potrebe za kalcijem mijenjaju se tijekom života.
  _________________________________
  Djeca 1-10god. 800 mg
  Mladi (11 – 24 god.) 1200 mg
  __________________________________
  Odrasli 25 do 50 god. 800 mg
  Odrasli iznad 50 god.

  800 mg
  ______________________________
  Trudnice i dojilje 1200 mg

  Organizam kalcij apsorbira iz različitih prehrambenih izvora. Oni uključuju:

 • Mlijeko i mliječni proizvodi – kao najznačajniji izvor prehrambenog kalcija
 • Zeleno lisnato povrće
 • Namirnice obogaćene kalcijem, primjerice sok od naranče, žitarice, proizvodi od soje...
 • Iako je unos kalcija važan tijekom cijelog životnog vijeka, razdoblje djetinstva i adolescencije je doba kada je taj unos najvažniji. Tijekom djetinstva i adolescencije rast kostiju je mnogo brži nego gubitak koštane mase, pa, ako se su djetinstvu i adolescenciji unese i apsorbira dovoljno kalcija, organizam će se kasnije puno lakše nositi sa gubitkom koštane mase koji je od 35-e godine, pa nadalje, brži nego njen rast.

  Tjelovježba

  Snaga i čvrstoća kostiju osim o adekvatnoj prehrani, ovisi i učestalosti tjelesne aktivnosti osobe. Kao i mišići, i kosti su živo tkivo koje se konstantno obnavlja, raste, jača ili gubi snagu ovisno o tome koliko često se koristi. U nedostatku tjelovježbe, kosti gube na gustoći i postaju slabije. Za razliku od mišića, mi ne možemo vidjeti kada naše kosti postaju jače, no sastvim sigurno možemo osjetiti njihovu snagu.

  Tjelovježba nadalje pomaže i ugradnju kalcija u kosti, a dva najbolja oblika tjelovježbe su vježbe opterećenja (jogging, šetnja, penjanje uz stepenice, ples, nogomet isl) te vježbe izdržljivosti (dizanje utega, vježbe na raznim spravama isl.)

  Pošalji prijatelju na email
  Ključne riječi: kosti,

  Komentari