Datum objave: 01. 01. 2005.

Bezbroj puta ponovljena izreka «Ljepota dolazi iznutra» uvelike se odnosi upravo na hranu koju unosimo u svoj organizam. Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote svake žene. Nekoliko kilograma viška ne može zasjeniti prirodnu ljepotu žene, a nedostižne ideale ljepote koje nam nameću današnji masovni mediji ponekad je za dobrobit zdravlja možda korisno i zanemariti. Ipak, budući da suvišni kilogrami mogu postati ozbiljna prijetnja zdravlju, kada kazaljka na «uđe u crveno» treba posegnuti za dobro isplaniranom dijetom za mršavljenje.

Dobra dijeta mora biti krojena po mjeri osobe koja je provodi. Kod odviše restriktivnog plana prehrane često se javljaju neželjene pojave poput umora, letargije, psihičkih tegoba, loše kvalitete kose, kože i noktiju te ponekad i anemija. Brz gubitak tjelesne mase uzrokuje naglu redistribuciju tjelesnih tekućina te ponekad i slabljenje vezivnog tkiva što rezultira nastankom strija i «obješene kože», što često najviše pogađa upravo žene.

Dijeta za mršavljenje ne bi se smjela radikalno razlikovati od uobičajene prehrane. Energetski unos dovoljno je umanjiti za nekoliko stotina kilokalorija, a prihvatljiv tjedni gubitak tjelesne mase ne bi smio biti veći od 1 kg. Usvajanje životnog stila pravilne prehrane, redovite tjelovježbe i ravnoteža duha i tijela esencijalni su za ljepotu i zdravlje.

Pravilna prehrana i ljepota

Obilje tekućine, svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, ribe, posnog mesa te brižno odabranih izvora masnoća formula su za održanje zdravlja i ljepote.
Prehrana bogata prehrambenim vlakanima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.
Voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju od otrova te je preporuka da dnevno treba popiti 8 čaša vode. Alkohol, kofein te druge stimulanse i otrove treba izbjegavati, a tijelo valja osnažiti svakodnevnom tjelovježbom.

Održite kožu lijepom i zdravom
Koža je naš najveći tjelesni organ. Štiti nas od utjecaja iz okoliša, a nerijetko je ogledalo našega zdravlja i prehrane. Stoga nas koža može odati. Suha, izborana i beživotna koža i kosa često su znak neadekvatne prehrane i možda još češće neadekvatno isplanirane redukcijske dijete. Stoga treba pomno birati namirnice tijekom redukcijske dijete kako bi se dobro osjećali «u vlastitoj koži».
Za ljepotu i zdravlje kože važan je adekvatan unos vitamina B-skupine u kombinaciji s beta-karotenom (prekursorom vitamina A) koji podržavaju njezino nesmetano obnavljanje.

Prirodni su izvor beta-karotena voće i povrće (posebno narančaste, žute i crvene boje) te prirodni sokovi. Oni potiču metabolizam stanica kože, što za rezultat ima baršunastu i meku kožu. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina E u prehrani zasigurno će se ogledati na koži. Stoga je konzumacija ribe, orašastih plodova i drugih vrijednih izvora masti neobično važna.
Visokovrijedne namirnice niske energetske vrijednosti, a ujedno bogate mikronutrijentima najbolji su izbor tijekom provođenja dijeta za mršavljenje.

AB kultura – niskokaloričan i hranjiv napitak
AB kultura je proizvod koji se idealno uklapa u svaki program redukcijske dijete. Ovaj ukusan napitak osigurava cijeli niz važnih nutrijenata u značajnim količinama, a istodobno je vrlo niskokaloričan te sadrži zanemariv udio masti. Kalorijska vrijednost 100 g proizvoda iznosi 35 kcal, a sadrži 0,1 % masti. Jedna bočica AB kulture podmiruje 60 % dnevnih potreba za kalcijem, 50 % dnevnih potreba za odabranim važnim vitaminima B skupine te 20 % dnevnih potreba za proteinima visoke biološke vrijednosti. Voćni okusi sadrže i fitokemikalije – beta karoten i antocijane – molekule s iznimnom antioksidativnom aktivnošću. Poznata uloga beta karotena u lakšem postizanju i zadržavanju brončanog tena dolazi do izražaja upravo u ovo doba.
Možete izabrati između okusa breskve, jagode, šumskog voća, vanilije i najnovijeg okusa limete koji sadrži ekstrakt ljekovite biljke aloe vere. Aloe vera blagotvorno djeluje na probavu i ima protuupalni učinak. Tradicionalno se koristila za ublažavanje poremećaja kože i sluznice.
AB kultura praktičan je i hranjiv napitak koji se može konzumirati kao dio doručka, kao zdrav međuobrok te kao lagani večernji obrok.

AB kultura – izvanredan izvor vrijednih nutrijenata za održanje ljepote

 • 0,1 % masti - AB kultura sadrži zanemariv udio masti što ovaj proizvod čini iznimno niskokaloričnim.

 • Visokovrijedni proteini - Svaka dobro planirana redukcijska dijeta osigurava adekvatan udio proteina s visokom biološkom vrijednošću, odnosno značajan sadržaj esencijalnih aminokiselina. Cilj redukcijske dijete je izgubiti suvišno masno tkivo i pritom očuvati mišićnu masu, a za očuvanje pozitivne ravnoteže proteina u tijelu nužan je adekvatan unos proteina. Jedna bočica AB kulture podmiruje 20 % dnevnih potreba za proteinima.
 • OPTI COMPLEX posebna je kombinacija kalcija, vitamina B kompleksa i korisnih bakterija koji pruža posebnu vrijednost ovome proizvodu.

 • Vitamini B kompleksa važni su tijekom provođenja redukcijske dijete jer igraju ključnu ulogu u izmjeni tvari u organizmu. Također, nezaobilazni su nutrijenti u očuvanju lijepe i zdrave kože, kose i noktiju čiji izgled i zdravlje zasigurno ne želite ugroziti tijekom provođenja dijete. Jedna bočica AB kulture podmiruje 50 % dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, B5, B6 i B12.

 • Kalcij porijeklom iz mliječnih proizvoda u brojnim istraživanjima pokazao se učinkovitim pomoćnikom u olakšavanju gubitka tjelesne mase. Također, kalcij igra važnu ulogu u cijelom nizu tjelesnih procesa, a najvažnija je izgradnja čvrstih kosti. Adolescentice trebaju posebno paziti na adekvatan unos kalcija i vitamina D, budući da vršna gustoća koštane mase stvara do 35 godine. Unos kalcija i vitamina D prije i za vrijeme menopauze, nezaobilazan je korak u prevenciji osteoporoze. Jedna bočica AB kulture podmiruje 60 % dnevnih potreba za kalcijem.

 • Korisne bakterije ( Lactobacillus acidophillus i Bifidobacterium longum ) okosnica su vrijednosti ovoga drevnog proizvoda sa svim atributima funkcionalne namirnice 21. stoljeća. Korisne bakterije unesene putem fermentiranih mliječnih proizvoda potiskuju rast patogenih organizama u našim crijevima i tako pospješuju zdravlje probavnog sustava, ali i sveukupno zdravlje organizma. Dobra probava temelj je uspjeha redukcijske dijete i detoksikacije, a time i lijepe i zdrave kože koja zrači svježinom.
 • Pošalji prijatelju na email
  Ključne riječi: vitkost,

  Komentari