Datum objave: 01. 01. 2005.

Broj pretilih u zapadnom svijetu već je desetljećima u stalnom porastu, i kako podaci pokazuju, ovaj trend će nas pratiti i u narednim desetljećima. U Americi, primjerice, gotovo trećina stanovnika ima prekomjernu tjelesnu masu, a prema podacima HZJZ, ni u Hrvatskoj situacija nije baš «blistava». Naime, prekomjernu tjelesnu masu ima 48 % muškaraca i 34,7 % žena, dok je 31% muškaraca i 15 % žena pretilo.
Danas programi gubitka suvišnih kilograma dolaze u različitim oblicima. Mnogi programi igraju na kartu vremena, ljudi žele kilograme skinuti što prije, za posljedice rijetko pitaju. No, pri tome nerijetko zaboravaljaju da su postizanjem adekvatne tjelesne prevalili samo polovinu puta da uspijeha. Druga polovina puta, održavanje idealne tjelesne mase, ponekad je čak i teža. Jer da nije tako, gore navedene statistike sasvim sigurno bi izgledale drugačije.

Kako održati vitkost?

Za početak, važno je odabrati odgovarajuću redukcijsku dijetu. Uspješan i adekvatan plan za redukciju tjelesne mase podrazumijeva promjene životnog stila koje valja zadržati tijekom cijelog života. Uz promjene prehrambenih navika nužna je i redovita tjelesna aktivnost.

Najveće se opasnosti po organizam javljaju kada se naglo započne s režimima redukcijske prehrane i isključivanjem pojedinih hranjivih tvari. Tada se događa, da osim što upadate u začarani krug dijete koji garantira povrat izgubljenih kilograma, neadekvatnim i neprilagođenim metodama "mršavljenja" opasno ugrozite svoje zdravlje.
Nadasve je važno da ne nasjedate raznim šarlatanskim dijetama koje vam osiguravaju brzo i učinkovito mršavljenje bez odricanja. Jednako su tako slabo djelotvorne, a često puta i veoma opasne dijete koje isključuju iz prehrane neke od nutritivnih komponenti.
Najbolja je ona dijeta koja će osigurati unos svih nutritivnih komponenti u odgovarajućim omjerima, ali sa manjim brojem ukupnih kalorija.
Omjer prisutnih ugljikohidrata, masti i proteina tijekom dana mora ostati stalan, pri tome 55-60% ukupnog energetskog unosa moraju osigurati ugljikohidrati, do 30 % masti te 10 – 15 % proteini. Na taj način, iako je ukupan dnevni kalorijski unos smanjen, organizmu ne nanosimo štetu je dobiva osnovne nutritivne komponente u uravnoteženim omjerima.

Saveznici u održavanju vitkosti

Iako se u posljednje vrijeme hrana sve češće naziva neprijateljem, na hranu bi ispravnije bilo gledati kao na saveznika kako u postizanju i održavanju željene tjelesne mase, tako i u promicanju zdravlja i vitalnosti.

Karakteristika «savezničke» namirnice je visoka nutritivna gustoća, odnosno, istovremeno niska kalorijska vrijednost, nizak udio masti i bogatstvo nutrijentima. Osvrnemo li se pažljivije oko sebe, mogli bi uočiti da je izbor poprilično širok. Od raznovrsnog voća i povrća, žitarica, orašastih plodova, ribe i posnog mesa pa sve do mliječnih proizvoda čija se uloga u postizanju i održavanju vitkosti kao i važnost uključivanja u svakodnevni jelovnik posljednjih nekoliko godina posebno naglašava.

Posljedica je to rezultata brojnih studija prema kojima su 3 serviranja mliječnih proizvoda dnevno, posebice onih sa nižim udjelom mliječne masti, nezaobilazan dio pravilne prehrane i važan saveznik u programima redukcijskih dijeta.
Da su mliječni proizvodi priznati kao saveznik u održavanju zdravlja i vitalnosti, govori i pokretanje kampanje «3 na dan» kojom se nastoji potaknuti na konzumiranje 3 serviranja niskokaloričnih mliječnih proizvoda dnevno. Brojni znanstveni dokazi o blagotvornosti niskokaloričnih mliječnih proizvoda ponukali su krovna strukovna udruženja u SAD – u da podrže ovu akciju.

AB kultura – Vaš saveznik u održavanju zdravlja i vitalnosti

Po svojim karakteristikama; 35 kcal na 100 grama proizvoda, 0,1% mliječne masti, izvanredan izvor visokovrijednih proteina, vitamina B skupine (B1, B2, B5,B6, B12), kalcija te domaćin kulturama korisnih bakterija Lactobacillus acidophillus i Bifidobacterium longum – AB kultura predstavlja proizvod izvanredne nutritivne gustoće.

OPTI COMPLEX, posebna kombinacija kalcija, vitamina B kompleksa i korisnih bakterija pruža posebnu vrijednost ovome proizvodu.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu koji je ključan za formiranje zdravih i čvrstih kostiju. Novije spoznaje o učinku na sniženje prekomjerne tjelesne mase daju dodatne bodove ovome važnome mikronutrijentu. Kalcij iz mliječnih proizvoda apsorbira se najbolje te stoga mliječni proizvodi predstavljaju najekonomičniji i nutritivno najvrijedniji izvor kalcija. Jedna bočica AB kulture podmiruje 60 % dnevnih potreba za kalcijem.

Vitamini B kompleksa igraju ključnu ulogu u izmjeni tvari u organizmu. Također, nezaobilazni su nutrijenti u očuvanju lijepe i zdrave kože, kose i noktiju. Adekvatna opskrba vitaminima B skupine pomaže nam da se nosimo sa svakodnevnim stresom te tako možemo lakše odoljeti posezanju za prekomjernim količinama hrane. Jedna bočica AB kulture podmiruje 50 % dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, B5, B6 i B12.

Korisne bakterije – mljekarska kultura ab (Lactobacillus acidophillus i Bifidobacterium longum) – okosnica su vrijednosti ovoga drevnog proizvoda sa svim atributima funkcionalne namirnice 21.

stoljeća. Korisne bakterije unesene putem fermentiranih mliječnih proizvoda potiskuju rast patogenih organizama u našim crijevima i tako pospješuju zdravlje probavnog sustava, ali i sveukupno zdravlje organizma.
Ukoliko dnevno konzumirate samo dvije AB kulture, a možete birati između okusa breskve, jagode, šumskog voća, vanilije i najnovijeg okusa limete koji sadrži ekstrakt ljekovite biljke aloe vere, zadovoljiti ćete dnevne potrebe za prisutnim vitaminima B skupine te kalcijem.
I ne samo to, dva pakiranja AB kulture dnevno osigurala su Vam 3 preporučena serviranja mliječnih proizvoda.

Pošalji prijatelju na email

Komentari