Svjetski trendovi u proizvodnji funkcionalne hrane

Datum objave: 01. 01. 2005.

Koncept «samoliječenja» i brige za vlastito zdravlje putem posebno dizajniranih prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani sve je popularniji, kako na Zapadu, tako i u našim krajevima. Tržište nutraceutika, suplemenata i proizvoda koji se nalaze negdje na granici hrane i lijeka raste iz dana u dan..

Sjedinjene Američke Države zauzimaju najveći dio tržišta (18,25 milijardi $), a slijede ih Europa i Japan. Najveći zalogaj u Europi ima Njemačka, a slijede je Njemačka i Velika Britanija.
Napitci su vodeći proizvod u segmentu funkcionalne hrane, a na drugom mjestu nalaze se obogaćeni kruh i žitarice.
Istraživanje provedeno 2001. godine pokazalo je da se sve više potrošača odlučuje na obogaćivanje svoje prehrane konzumacijom funkcionalne hrane nego uzimanjem suplemenata i bezreceptnih lijekova.
U posljednje tri godine spektar proizvoda obogaćenih ciljanim nutrijentima doživio je izvjesne promjene. Primjerice, dok su proizvodi obogaćeni vitaminom C i kalcijem tijekom 1999. doživjeli izrazito veliku popularnost, tijekom prvih mjeseci 2001. prodaja im se snizila za 40 %. U počecima obogaćivanja hrane kalcijem, velik dio imali su mlijeko i mliječni proizvodi, a kasnije se taj segment proširio i na sokove, napitke i proizvode od žitarica.
Predviđa se da će se spektar obogaćenih proizvoda širiti zbog izrazite potražnje potrošača za takvim proizvodima.
Marketing koji je usmjeren na pojedinu bolest ili stanje
Proizvođači kreiraju proizvode koji su namijenjeni za pojedine bolesti, dodatkom specifičnih supstanci. Istraživanje provedeno 2002. godine pokazalo je da su vodeće tegobe koje si populacija želi olakšati hranom:

1. smanjenje prekomjerne tjelesne mase
2. povišena razina kolesterola
3. bol u zglobovima / artritis
Potrošači su najviše zainteresirani za hranu koja će im pomoći da

· očuvaju zdravlje srca,
· osiguraju povoljnu razinu energije,
· olakšaju bolove u zglobovima,
· poboljšaju mentalnu funkciju,
· promoviraju zdravlje intestinalnog sustava,
· poboljšaju raspoloženje,
· potpomognu razvoj fetusa i dojenčadi.

Darija Vranešić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email

Komentari