Zdravlje u krigli pive

Datum objave: 16. 11. 2005.

Američki znanstvenici su u hmelju otkrili prirodni kemijski spoj koji smanjuje rizik obolijevanja od nekih oblika raka. Znanstvenici tumače kako je za to svojstvo odgovoran spoj po imenu ksantohumol. Ovaj spada u skupinu flavonoida za koje je već poznato da mogu neutralizirati slobodne radikale, molekule koje bi inače mogle prouzročiti oštećenja stanica.

Ranija istraživanja pokazala da neka piva imaju višu razinu flavonoida od drugih, a nerijetko je razina ksantohumola u pivu obično preniska da bi imala značajniji preventivni učinak na razvoj raka.

Ksantohumol je otkriven još 1913. godine, no njegov pozitivan učinak na zdravlje je utvrđen tek 90-ih godina prošlog stoljeća. Istraživanja provedena na staničnim kulturama i na životinjama su pokazala da ksantohumol može biti djelotvoran protiv stanica raka dojke, raka debelog crijeva i raka jajnika.

Zanimljivosti iz pivskog svijeta

• Zapisi o proizvodnji piva sežu u daleku prošlost, a kolijevka piva je Egipat. U tim davnim vremenima pivo je imalo uzvišen status, a smatralo se da zadovoljava potrebe za pićem, hranom, lijekom i ugodom.
• U staroj Grčkoj, otac medicine – Hipokrat – propisivao je pivo kao učinkovit diuretik.
• U današnje doba, pivopije nerijetko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako na taj način unose važne vitamine B skupine. Doista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B skupine koji ostaju u pivu.
• Pivo ne sadrži masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma.
• Hmelj se pivu dodaje zbog arome, a ujedno posjeduje i ljekovita svojstva te djeluje kao blagi konzervans.
• Umjerena konzumacija piva – najviše 1 malo pivo dnevno - pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice. Nekoliko znanstvenih studija ukazalo je na povoljan učinak umjerene konzumacije piva kod prevencije kardiovaskularnih bolesti.
• Stručnjaci ističu da konzumacija svih alkoholnih pića, pa tako i piva, mora biti ograničena, zbog spoznaja o lošem utjecaju alkohola koji sadrži. Zato, OPREZ! Prekomjerna konzumacija alkohola ima negativan učinak na zdravlje i okolinu.

Izvor: PLIVAzdravlje i Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari