Matejka Buča

Datum objave: 30. 08. 2019.

U našoj obitelji kruh, putar i pekmez su jedan od omiljenih doručaka, stoga se zaista trudim da kod kuće uvijek imamo domaći džem - bez previše šećera i bez konzervansa. Tijekom ljeta stoga obavezno spremim koju staklenku džema od malina i borovnica, a na kraju sezone i od šljiva, koji je meni omiljen. Chia džem je pak odiličan dodatak zobenoj kaši koju djeca obožavaju, a najbolji dio je što mu je priprema  brza i jednostavna, a rezultira zdravom slasticom.

Sastojci:

Chia džem (0,5 l)

  • 500 g očišćenih šljiva
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice chia sjemenki
  • sok 1/2 limuna
  • 1/2 žličice cimeta

Džem od šljiva s manje šećera (1,5 l)

  • 2 kg očišćenih šljiva
  • 400 g šećera
  • 1 limun
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:

Chia džem

  1. Šljive operite, očistite od koštica, narežite na četvrtine i stavite u zdjelu na laganu vatru. Dodajte sok limuna i cimet pa kuhajte poklopljeno oko 10 min dok šljive ne omekšaju. Zatim ih usitnite vilicom ili gnječilicom za krumpir, skinite s vatre i umiješajte med i chia sjemenke. Ostavite da odstoji 5 min pa presipajte u čistu, obrisanu staklenku s poklopcem. Ohladite na sobnu temperaturu, zatim spremite u hladnjak i potrošite u roku od dva tjedna.
  2. Napomena: Ja sam i za ovo za svaki slučaj sterilizirala staklenku.

Džem s manje šećera

  1. Šljive očistite, operite i narežite na polovice ili četvrtine. Stavite u veliku, duboku zdjelu pa dodajte krišle limuna, šećer i sjemenke iz mahune vanilije. Dodajte i mahunu.
  2. Zagrijavajte na laganoj vatri dok šljive ne puste sok, zatim pojačajte vatru i kuhajte uz krčkanje oko 1 sat, tj. dok ne postignete željenu gustoću. Povremeno promiješajte, pazeći na prskanje, da se ne opečete. Bitno je promiješati jer će vam inače džem zagoriti na dnu posude, no zna biti jakog prskanja pa oprezno.
  3. Kako provjeriti je li džem gotov: Stavite mali tanjurić u zamrzivač. Na hladni tanjurić stavite žličicu džema, vratite na 5 min u zamrzivač i izvadite. Ako ostane crta koja se ne spaja kad povučete žličicom kroz džem, gotov je.
  4. Izvadite kolutove limuna i mahunu vanilije pa vrući džem usipajte u vruće sterilizirane staklenke.
  5. Poklopite ih i vratite u toplu pećnicu (vrata moraju biti otškrinuta) dok s epostignu sobnu temperaturu. Zatim spremite na mračno mjesto i potrošite u roku od 1 godine.
  6. Otvoreni džem držite u hladnjaku i potrošite u roku par tjedana.

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu

Pošalji prijatelju na email

Komentari