Anita Karaman

Datum objave: 28. 05. 2021.

Sirove ploškice od mrkve, oraha i datulja savršen su snack, zdravi desert ili doručak.

Sastojci:
Za podlogu
•    150 g oraha
•    40 g ribanog kokosa
•    50 g badema
•    1 žličica cimeta (po mogućnosti cejlonskog)
•    1 žličica sušenog đumbira
•    10 otkoštenih Medjool datulja (ili samo 200g običnih, otkoštenih datulja)
•    100 g fino naribane mrkve
Za kremu
•    150 g indijskih oraščića
•    30 g kokosova ulja
•    80 g gustog kokosovog mlijeka
•    80 g eritrita (ili 3-4 žlice meda ili javorovog sirupa)
•    1 žlica soka od limuna
 

Priprema:
1.    Noć prije, ili barem 2-3 sata prije, namočite indijske oraščiće u vodi.
2.    Za podlogu, u sjeckalicu stavite orahe, bademe, kokos, cimet i đumbir pa ih djelomično usitnite. Ubacite nasjeckane datulje i pulsirajte kako biste dobili vlažnu smjesu koju prstima možete kompaktno oblikovati. Dodajte mrkvu i još kratko izmiksajte. Napomena: ako koristite jako suhe datulje, prethodno ih namočite. Ako koristite svježe ili Medjool, one će biti dovoljno sočne.
3.    Ako želite, sada možete oblikovati energetske kuglice i uvaljati ih u kokos ili sjeckane orahe. Ako želite tortu, obložite kalup papirom za pečenje i utisnite smjesu. Moj kalup je kvadratni, dimenzija 18 x 27 cm.
4.    Za kremu, lagano zagrijte kokosovo ulje i mlijeko s eritritom kako bi se eritrit otopio. Ako koristite med ili javorov sirup, možete preskočiti zagrijavanje. U blender ili sjeckalicu ubacite ocijeđene oraščiće, kokosovo ulje, mlijeko i limun, pa izblendajte u glatku kremu. Ja je dodatno 'prođem' štapnim mikserom jer tako dobijem glađu smjesu.
5.    Prelijte kremu preko podloge i ukrasite po želji. Ja sam je posula sjeckanim orasima i drobljenim zrnima kakaoa. Spremite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se krema stisnula.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, mrkva, recept,

Komentari