Sirove ploškice od mrkve, oraha i datulja savršen su snack, zdravi desert ili doručak.
Sastojci:
Za podlogu
• 150 g oraha
• 40 g ribanog kokosa
• 50 g badema
• 1 žličica cimeta (po mogućnosti cejlonskog)
• 1 žličica sušenog đumbira
• 10 otkoštenih Medjool datulja (ili samo 200g običnih, otkoštenih datulja)
• 100 g fino naribane mrkve
Za kremu
• 150 g indijskih oraščića
• 30 g kokosova ulja
• 80 g gustog kokosovog mlijeka
• 80 g eritrita (ili 3-4 žlice meda ili javorovog sirupa)
• 1 žlica soka od limuna
Priprema:
1. Noć prije, ili barem 2-3 sata prije, namočite indijske oraščiće u vodi.
2. Za podlogu, u sjeckalicu stavite orahe, bademe, kokos, cimet i đumbir pa ih djelomično usitnite. Ubacite nasjeckane datulje i pulsirajte kako biste dobili vlažnu smjesu koju prstima možete kompaktno oblikovati. Dodajte mrkvu i još kratko izmiksajte. Napomena: ako koristite jako suhe datulje, prethodno ih namočite. Ako koristite svježe ili Medjool, one će biti dovoljno sočne.
3. Ako želite, sada možete oblikovati energetske kuglice i uvaljati ih u kokos ili sjeckane orahe. Ako želite tortu, obložite kalup papirom za pečenje i utisnite smjesu. Moj kalup je kvadratni, dimenzija 18 x 27 cm.
4. Za kremu, lagano zagrijte kokosovo ulje i mlijeko s eritritom kako bi se eritrit otopio. Ako koristite med ili javorov sirup, možete preskočiti zagrijavanje. U blender ili sjeckalicu ubacite ocijeđene oraščiće, kokosovo ulje, mlijeko i limun, pa izblendajte u glatku kremu. Ja je dodatno 'prođem' štapnim mikserom jer tako dobijem glađu smjesu.
5. Prelijte kremu preko podloge i ukrasite po želji. Ja sam je posula sjeckanim orasima i drobljenim zrnima kakaoa. Spremite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se krema stisnula.
Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!