Sezona je patlidžana i treba ju iskoristiti stoga predlažemo da ovoga puta patlidžane zapečete u pećnici s mozzarellom. Ovaj hrskavi pečeni patlidžan možete komotno napraviti kao glavno jelo ako ga sparite uz izdašnu salatu s mahunarkama i svježim povrćem.
Recept zahtijeva upotrebu gotovog umaka od rajčice primjerice za tjesteninu. Ako ga nemate pri ruci možete ga napraviti nabrzaka tako na malo ulja kratko propirjate malo protisnutog češnjaka i dodate pasiranu rajčicu ili usitnjenu i ocijeđenu rajčicu, začinite po želji i pirjate dok se ne zgusne.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Težina pripreme: 3
Sastojci za 2 osobe:
• 1 patlidžan
• 2 režnja protisnutog češnjaka
• Pola žličice origana
• 1 žlica svježeg peršinova lista
• 1 jaje
• 1,5 dl pripremljenog umaka od rajčice
• Sola, papar, 1 žlica maslinovog ulja
• Oko 50 g krušnih mrvica
• 100 g mozzarelle
• 20 g ribanog parmezana
• Sol, papar
Priprema:
1. Patlidžan po duljini narezati na kriške. Posoliti ga pa ga ostaviti stajati 30 minuta. Nakon pola sata osušiti kuhinjskim papirom i opet malo posoliti i popapriti.
2. Zagrijati pećnicu na 200°C. Lim za pečenje premazati uljem.
3. Uzeti dvije plitke posude. U jednoj umutiti jaje, a u drugoj plitkoj posudi pomiješati krušne mrvice, ribani parmezan, sol, papar, protisnuti češnjak i origano. Kriške patlidžana uroniti u jaje, a zatim obložiti smjesom s krušnim mrvicama. Peći 20 minuta i zatim okrenuti na drugu drugu stranu i peći još 20 minuta.
4. Patlidžane izvaditi iz pećnice i po njima rasporediti umak od rajčice, a na umak staviti kriške sira i peći još 10 minuta dok se sir ne otopi. Ukrasiti peršinovim listom.