Mirja Zupčić

Datum objave: 08. 09. 2023.

Vrijeme je za pripremu ajvara i posvuda se crvene paprike – zrele i spremne da ih se ispeče, oguli, samelje i skuha. U ovo jesensko doba godine puno boravimo u svojim kuhinjama i vrijedno pripremamo zimnicu.

Savjeti Makedonaca

Makedonski ajvar na glasu je kao onaj „pravi“ i najukusniji. Pitate li Makedonce koja je tajna savršenog ajvara, prvo što će vam reći jest da je kvaliteta paprika ključna. Paprike moraju biti mesnate, jer ako su „vodene“ nakon pečenja će biti tanke i neće se moći lijepo oguliti, a koža nije poželjan sastojak vrhunskog ajvara, kao ni sjemenke. Nakon guljenja, pečenu papriku, ali i patlidžan, treba ostaviti da se dobro ocijede, najbolje preko noći. Paprika se nakon toga melje u mašini za mljevenje mesa, a zatim se u velikoj posudi, odnosno kotlu sličnom onom za proizvodnju čvaraka, „uprži“ na ulju. Makedonci zatim dodaju samo sol, no varijante s češnjakom, feferonima i malo octa su isto dobrodošle.

Preporučeni omjer paprika i patlidžana je 3:1, a vrhunski okus ajvara postiže se pečenjem povrća na roštilju.

Pripazite na količinu soli

Tijekom kuhanja ajvara mudro je provjeriti slanost, što se radi na način da se ajvar izvadi na tanjurić i pusti da se potpuno ohladi kako toplina ne bi zavarala nepce da je ajvar bljutav. Proces konzerviranja mora biti izveden pravilno kako ne bi došlo do prijevremenog kvarenja. To podrazumijeva da se kod stavljanja ajvara u čiste staklenke poguraju svi mjehurići zraka, nakon čega slijedi brisanje rubova octom, zatvaranje steriliziranim poklopcima i dodatna pasterizacija na 100 °C u pećnicu na oko 1 sat i ostavljanje ajvara u pećnici dok se sasvim ne ohladi.

Budućnost ajvara je blistava

Makedonci ga obično pripremaju u društvu uz roštilj i zabavu, pa je možda i sama ljubav prema njegovoj pripremi karika potrebna za proizvodnju najukusnijeg ajvara. Prema Wikipediji, ajvar je dobio svoje ime od turske riječi havyar što znači kavijar. Pretpostavlja se da se ovaj naziv uvriježio krajem 19.stoljeća iz razloga jer su paprike i ulje u to vrijeme bili iznimno skupi. Ajvaru se proriče blistava budućnost, a vrlo brzo bi mogao desegnuti svjetski ugled, poput hummusa, jer je bez glutena i pogodan za vegane i vegetarijance, što su danas iznimno tražene karakteristike.

Pošalji prijatelju na email

Komentari