Moja omiljena kombinacija grahorica i plodova mora dobiva svoju bržu varijantu u varivu od žute leće, kozica i graška. Žuta leća brzo se kuha, a od svježih kozica lako možete pripremiti temeljac pun okusa. Jelo je divno, a možete ga prilagoditi vlastitom ukusu i sadržaju smočnice. Koristite bob, sezonsko povrće, razne vrste žitarica i grahorica, možda i malo tjestenine. Važno je da za puni okus koristite temeljac, a repove kozica dodate pri kraju da se ne prekuhaju.
Težina pripreme: 1
Vrijeme pripreme: 65 minuta
Sastojci za 4 osobe:
• 500 g kozica
• maslinovo ulje
• 3 ljutike ili 1 glavica luka
• 3 režnja češnjaka
• 150 g žute leće
• 150 g graška
• 1 dl bijelog vina
• 1 žličica sušenog timijana
• prstohvat šafrana (ako volite, nije obvezno)
• 5-6 sušenih rajčica iz ulja
• 1 žlica maslaca
• Grana Padano sir, za posluživanje
• sol, papar
Priprema:
1. Kozicama odvojite repove od glave, a meso iz repa odvojite od ljuske. Repove spremite u hladnjak, a od glava i ljuski skuhajte temeljac. Kratko ih prepržite na maslinovom ulju, prelijte vodom, pustite da zavrije i lagano krčkajte 20-30 min. Procijedite i dodajte niti šafrana u vrući temeljac (ako koristite šafran, može i bez).
2. Žutu leću dobro operite pod hladnom vodom da se riješite prašine i nečistoća.
3. Na maslinovom ulju pržite nasjeckanu ljutiku. Dodajte češnjak, timijan, pa žutu leću i grašak. Zalijte vinom i temeljcem sa šafranom da prekrije sve sastojke, posolite i popaprite, pa kuhajte dok leća i grašak ne omekšaju. Ubacite i sjeckane sušene rajčice. Po potrebi dolijevajte još temeljca ili vode.
4. Kad su leća i grašak gotovi, kušajte je li jelo dovoljno slano i ubacite repove kozica. Kuhajte još 2 minute, tek toliko da kozice pobijele. Sklonite s vatre, umiješajte maslac i žlicu ribanog Grana Padano sira. Neka jelo odmori 5 minuta, a zatim ga poslužite.
Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!