Anita Karaman

Datum objave: 30. 12. 2022.

Torta bez brašna i šećera je stvarno bogata, sočna i jako jednostavna. Prilagodila sam recept Tee Mamut koristeći steviju i čokoladu sa stevijom kako bi bila prihvatljiva prehrani dijabetičara. Iako meni to ne smeta (dapače), torta je blago gorkasta pa steviju slobodno zamijenite šećerom ili medom, a možete koristiti i eritrol i brezin šećer. Poslužila sam je uz tučeno vrhnje zaslađeno javorovim sirupom i mislim da je to bio odličan balans gorko-slatkog za one kojima gorkasta nota ne odgovara.

Vrijeme pripreme: 2 sata i 5 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci:
Sastojci za biskvit
• 200 g mljevenih badema (ili oraha ili lješnjaka)
• 6 jaja
• 50 g nezaslađenog kakao praha
• 1 žličica praška za pecivo
• pola žličice sode bikarbone
• 2 cijele naranče (neprskane)
• 2 žličice tekuće stevije (ili 150 g šećera)
Ganache
• 200 ml nezaslađenog mliječnog vrhnja
• 200 g tamne čokolade sa stevijom (ili obična tamna čokolada)

Priprema:
1. Naranče pripremite unaprijed: cijele naranče stavite u lonac, prelijte ih s dosta vode, stavite na vatru i kuhajte pola sata. Nakon toga ih ocijedite, opet prelijte svježom vodom i ponovite pola sata kuhanja. Na ovaj način odstranjujete dio gorčine iz kore naranče. Kuhanim narančama odstranite koštice i sameljite ih u fini pire (štapnim mikserom ili u sjeckalici).
2. Pretpostavljam da biste mogli pokušati i s drugim vrstama voćnog pirea (banane, kuhane jabuke), ali mislim da naranča najbolje paše uz bademe i čokoladu.
3. Pire i sve ostale sastojke stavite u zdjelu i pomiješajte pjenjačom dok ne dobijete homogenu smjesu (bez posebnog redosljeda). Ulijte je u kalup za tortu (∅24 cm) obložen papirom za pečenje.
4. Biskvit pecite oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe suha. Ohladite ga prije dodavanja ganachea.
5. Čokoladu nasjeckajte, a vrhnje zagrijte do vrenja. Prelijte ga preko čokolade, sačekajte nekoliko minuta da toplina vrhnja otopi čokoladu i promiješajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Malo je ohladite i prelijte preko torte u kalupu.
6. Tortu čuvajte u frižideru dok se ganache ne stisne, najbolje preko noći.
7. Ohlađenu tortu ukrasila sam bademima, kakaom i cimetom.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari