Čičoka, poznata i kao jeruzalemska artičoka, jestiva je gomoljasta biljka iz obitelji suncokreta.
Isprobajte ovaj slatkasti gomolj s notom orašaste arome u kombinaciji s ljubičastim batatom u malo drugačijoj toploj salati.
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Težina pripreme: 1
Sastojci za 4 osobe:
• 300 g čičoke
• 200 g ljubičastog batata
• 1 manja glavica ljubičastog luka
• 2 žlice očišćenog nara
• 100 g kus kusa
• 1 mrkva
• 1 limun
• 2 žlice maslinovog ulja
• Nekoliko cherry rajčica ili svježi čili po želji
• Sol, svježe mljeveni papar
• Svježi peršin
Priprema:
1. Čičoku i ljubičasti batat oguliti, narezati na kockice i kuhati 30-ak minuta.
2. Kus kus preliti kipućom vodom i ostaviti 15 minuta da nabubri.
3. Luk, nar i mrkvu očistiti. Luk narezati na polumjesece, a mrkvu na rezance. Ukoliko koristite cherry rajčice, njih prepoloviti.
4. Čičoku i batat ocijediti i dodati kus kusu. Dodati i ostalo nasjeckano povrće te začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, soli , svježe mljevenim paprom i peršinom.