Jeste li se već susreli s tonkom, egzotičnim začinom poznatim po opojnoj aromi vanilije s notama magnolije i sandalovine?
Sjemenke tonke potječu s cumaru stabla koje raste na području Venezuele, Gvajane, Brazila i drugih zemalja s područja Južne Amerike. Zbog svojeg jakog mirisa i arome, tonka je česti član vrhunske gastronomske scene.
Sjemenka tonke najčešće se koristi kod kuhanja različitih krema, pudinga, keksa i biskvita pri čemu je potrebno pripaziti na temperaturu samog kuhanja jer visoka temperatura može promijeniti njezinu aromu.
No, tonka ipak najbolje pristaje uz čokoladu, a mi vam predlažemo da je isprobate u kombinaciji s finom toplom čokoladom.
Težina pripreme: 1
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Sastojci za 2 osobe:
• 3 šalice mlijeka
• 2 žlice kakaa
• 50 g tamne čokolade (72% kakaa)
• 1 žlica meda
• ½ mahune vanilije
• ½ naribane sjemenke tonke
Priprema:
1. Od ukupne količine mlijeka odvojite pola šalice, a ostalu količinu zagrijte u manjem loncu.
2. Odvojenih pola šalice mlijeka pomiješajte s kakaom, medom, vanilijom i tonkom.
3. Smjesu zatim ulijte u zagrijano mlijeko, dodajte tamnu čokoladu i zagrijavajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Poslužite toplo u velikim šalicama.