Tena Škunca

Datum objave: 09. 11. 2018.

Jeste li se već susreli s tonkom, egzotičnim začinom poznatim po opojnoj aromi vanilije s notama magnolije i sandalovine?

Sjemenke tonke potječu s cumaru stabla koje raste na području Venezuele, Gvajane, Brazila i drugih zemalja s područja Južne Amerike. Zbog svojeg jakog mirisa i arome, tonka je česti član vrhunske gastronomske scene.

Sjemenka tonke najčešće se koristi kod kuhanja različitih krema, pudinga, keksa i biskvita pri čemu je potrebno pripaziti na temperaturu samog kuhanja jer visoka temperatura može promijeniti njezinu aromu.

No, tonka ipak najbolje pristaje uz čokoladu, a mi vam predlažemo da je isprobate u kombinaciji s finom toplom čokoladom.

Težina pripreme: 1

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci za 2 osobe:
•    3 šalice mlijeka
•    2 žlice kakaa
•    50 g tamne čokolade (72% kakaa)
•    1 žlica meda
•    ½ mahune vanilije
•    ½ naribane sjemenke tonke

Priprema:
1.    Od ukupne količine mlijeka odvojite pola šalice, a ostalu količinu zagrijte u manjem loncu.
2.    Odvojenih pola šalice mlijeka pomiješajte s kakaom, medom, vanilijom i tonkom.
3.    Smjesu zatim ulijte u zagrijano mlijeko, dodajte tamnu čokoladu i zagrijavajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Poslužite toplo u velikim šalicama.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, desert, međuobrok, tonka,

Komentari