Anita Karaman

Datum objave: 26. 01. 2024.

U ovom varivu spojila sam pošiljku sunčanica koju sam dobila s ostacima tikve i špinata iz frižidera. Kako sam htjela intenzivnu, karameliziranu tikvu, zapekla sam je u pećnici s friško mljevenim sjemenkama koromača i na kraju dodala u ‘gulaš’ od sunčanica, heljde, sušenih vrganja, timijana, bijelog vina, špinata i mascarponea. Za relativno brzinsko i improvizirano jelo, ovo je prilično spektakularna bomba okusa.

Umjesto heljde možete koristiti i druge namirnice poput bulgura, quinoe, leće ili prosa. Sušeni vrganji zaista daju dubinu ovom jelu, ali ako ih nemate, možete koristiti povrtni temeljac ili vodu umjesto tekućine od namakanja vrganja. Začini koji ćete odabrati neka također ostanu na vama, ali pečena tikva izvrsno se slaže s koromačem. Umjesto mascarponea možete koristiti krem sir. Za vegansku varijantu jela upotrijebite zobeno vrhnje.

Sastojci za 4 obroka:
• 4 žlice maslinovog ulja
• 1 mala tikva (ukupne težine oko 500g)
• 1 žličica sjemenki koromača (po želji)
• 1 glavica ljubičastog luka
• 3 režnja češnjaka
• 1 žličica sušenog timijana
• 250 g očišćenih gljiva sunčanica (može i neka druga vrsta)
• 1 dl bijelog vina
• 2 žlice sušenih vrganja
• 100 g kuhane heljde
• 150 g špinata
• 2 žlice mascarponea
• sol, papar

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzijevih. Tikvi pažljivo ogulite koru, prepolovite je i žlicom odstranite sredinu sa sjemenkama. Nasjeckajte je na kockice približno slične veličine. Sjemenke koromača sameljite u mužaru ili mlincu za kavu. Tikvu prebacite u lim za pečenje u jednom sloju, začinite je solju, koromačem i dvjema žlicama maslinovog ulja. Ubacite u pećnicu i pecite dok pripremate ostatak jela. 
2. Gljive, koje ste prethodno pripremili na način da ste im odstranili peteljke, a klobuke prebrisali četkicom ili kuhinjskim ručnikom, narežite na komade veličine zalogaja. Luk i češnjak nasjeckajte. Špinat operite i narežite na trakice. Suhe vrganje namočite u 3 dl vrele vode.
3. Na preostalom maslinovom ulju pržite nasjeckani luk uz prstohvat soli. Dodajte češnjak i timijan, a zatim i gljive. Lagano ih miješajte dok se ne poprže, a zatim ih podlijte vinom. 
4. Kad alkohol iz vina ishlapi, dodajte sušene vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali, a zatim i kuhanu heljdu. Posolite, popaprite i lagano krčkajte dok tikva u pećnici ne dobije lijepu boju i omekša (to neće dugo trajati).
5. Kada je tikva gotova, izvadite je iz pećnice, a u lonac s gljivama dodajte nasjeckani špinat. Kada špinat povene, umiješajte mascarpone i kušajte ima li dovoljno soli. Maknite lonac s vatre i dodajte pečenu tikvu.
6. Poslužite vruće, preliveno s još malo maslinovog ulja.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari