Petra Pejnović

Datum objave: 20. 12. 2017.

Bakalar se bez sumnje svrstava među kvalitetnije izvore proteina zbog niske energetske vrijednosti, a ujedno je vrlo dobar izvor selena, fosfora, vitamina B6 i omega-3 masnih kiselina.

Dodatni plus bakalaru daje visok udio aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo 'hormonom dobrog raspoloženja'. Vaše raspoloženje popravit će i naš recept za štapiće od bakalara.      

Vrijeme pripreme: 10 minuta za pripremu + 20 minuta pečenje

Težina pripreme: 1

Sastojci (za 4 osobe):
•    400 g svježeg bakalara u filetima
•    2 jaja
•    3 žlice integralnog brašna
•    4 žlice parmezana
•    3 žlice lanenih sjemenki
•    3 žlice sezama
•    100 g kukuruznih pahuljica
•    Sol, svježe mljeveni papar, maslinovo ulje

Umak:
•  Grčki jogurt, 150 g
•  kurkuma, mljevena
•  Sol i papar po želji

Priprema:
1. Filete bakalara narežite na štapiće, te začinite sa soli i svježe mljevenim paprom.
2. Pripremite panadu na način da u blenderu usitnite kukuruzne pahuljice, te dodajte sezam, lan i parmezan. Jaja i integralno brašno umutite u posebnoj posudici.
3. Štapiće bakalara uvaljajte prvo u smjesu jaja i brašna, zatim u pripremljenu panadu od kukuruznih pahuljica, lana, sezama i parmezana.
4. Pripremljene štapiće posložite na papir za pečenje te pokapajte s malo maslinovog ulja. Pecite u pećnici na 200°C 20-ak minuta dok štapići ne postanu zlatni i hrskavi.
5. Napravite umak na način da pomiješate grčki jogurt, kurkumu i začinite ga sa soli i svježe mljevenim paprom te poslužite uz štapiće od bakalara.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bakalar, međuobrok,

Komentari