Bakalar se bez sumnje svrstava među kvalitetnije izvore proteina zbog niske energetske vrijednosti, a ujedno je vrlo dobar izvor selena, fosfora, vitamina B6 i omega-3 masnih kiselina.
Dodatni plus bakalaru daje visok udio aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo 'hormonom dobrog raspoloženja'. Vaše raspoloženje popravit će i naš recept za štapiće od bakalara.
Vrijeme pripreme: 10 minuta za pripremu + 20 minuta pečenje
Težina pripreme: 1
Sastojci (za 4 osobe):
• 400 g svježeg bakalara u filetima
• 2 jaja
• 3 žlice integralnog brašna
• 4 žlice parmezana
• 3 žlice lanenih sjemenki
• 3 žlice sezama
• 100 g kukuruznih pahuljica
• Sol, svježe mljeveni papar, maslinovo ulje
Umak:
• Grčki jogurt, 150 g
• kurkuma, mljevena
• Sol i papar po želji
Priprema:
1. Filete bakalara narežite na štapiće, te začinite sa soli i svježe mljevenim paprom.
2. Pripremite panadu na način da u blenderu usitnite kukuruzne pahuljice, te dodajte sezam, lan i parmezan. Jaja i integralno brašno umutite u posebnoj posudici.
3. Štapiće bakalara uvaljajte prvo u smjesu jaja i brašna, zatim u pripremljenu panadu od kukuruznih pahuljica, lana, sezama i parmezana.
4. Pripremljene štapiće posložite na papir za pečenje te pokapajte s malo maslinovog ulja. Pecite u pećnici na 200°C 20-ak minuta dok štapići ne postanu zlatni i hrskavi.
5. Napravite umak na način da pomiješate grčki jogurt, kurkumu i začinite ga sa soli i svježe mljevenim paprom te poslužite uz štapiće od bakalara.