Jadran obiluje srdelom koja je, većinom, nepravedno izostavljena s naših stolova. Ova namirnica izvrsnog je okusa, vrlo zdrava, a nije naodmet reći i prihvatljive cijene. Zato nemojte puno razmišljati i krenite u pripremu recepta.
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci za 4 osobe
• 1 kg srdela
• 2 limuna
• 150 g rajčica
• 1 žlica miješanog začinskog bilja
Za preljev:
• 5 žlica maslinova ulja
• 3 češnja češnjaka
• 3 žlice nasjeckanog peršina
• crni mljeveni papar
• 1 žličica nasjeckanog mažurana
Priprema:
1. Srdele pripremite za pečenje tako da im očistite ljuskice, a potom ih filetirate. Operite ih pod mlazom vode i osušite na upijajućem papirom
2. U nauljenu posudu za pečenje stavite red filetiranih srdela, pospite ih miješanim začinskim biljem, zatim red limuna narezanog na tanke kolutove, red rajčica narezanih na ploške, pa ponovno red srdela, limuna i rajčica, a na kraju završite srdelama.
3. Sve prelijte mješavinom maslinova ulja, protisnutog češnjaka, peršina, mažurana i papra.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.
Posluživanje:
Uz srdele poslužite pečene krumpire i miješanu salatu od rajčica, paprika i luka.
Savjet:
Srdele ćete najjednostavnije filetirati tako da im najprije očistite utrobu, a zatim glavu i srednju kost zajedno odvojite od ribljeg mesa.