Datum objave: 09. 04. 2021.

Jadran obiluje srdelom koja je, većinom, nepravedno izostavljena s naših stolova. Ova namirnica izvrsnog je okusa, vrlo zdrava, a nije naodmet reći i prihvatljive cijene. Zato nemojte puno razmišljati i krenite u pripremu recepta.

Vrijeme pripreme:  45 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe
•    1 kg srdela
•    2 limuna
•    150 g rajčica
•    1 žlica miješanog začinskog bilja

Za preljev:
•    5 žlica maslinova ulja
•    3 češnja češnjaka
•    3 žlice nasjeckanog peršina
•    crni mljeveni papar
•    1 žličica nasjeckanog mažurana
 

Priprema:
1.  Srdele pripremite za pečenje tako da im očistite ljuskice, a potom ih  filetirate. Operite ih pod mlazom vode i osušite na upijajućem papirom
2.  U nauljenu posudu za pečenje stavite red filetiranih srdela, pospite ih miješanim začinskim biljem, zatim red limuna narezanog na tanke kolutove, red rajčica narezanih na ploške, pa ponovno red srdela, limuna i rajčica, a na kraju završite srdelama.
3. Sve prelijte mješavinom maslinova ulja, protisnutog češnjaka, peršina, mažurana i papra.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje:​
Uz srdele poslužite pečene krumpire i miješanu salatu od rajčica, paprika i luka.

Savjet:​​
Srdele ćete najjednostavnije filetirati tako da im najprije očistite  utrobu, a zatim glavu i srednju kost zajedno odvojite od ribljeg mesa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari