Petra Pejnović

Datum objave: 14. 12. 2017.

Ako kod kuće imate banane s crnim točkicama, ovaj mirisni slatki kruh je pravi izbor za vas. 

Naime, upravo takve banane idealne su za ovu vrstu kolača, jer sadrže veću količinu šećera od zelenih banana. Isto tako, zrele banane daju intenzivniji okus ovom finom kruhu kojeg možete jesti za doručak, popodnevnu užinu ili s malo domaće marmelade za desert.

Vrijeme pripreme: 15 min + pečenje 45-50 min

Težina pripreme: 1

Sastojci:
Mokri sastojci:
3 zrele banane
50 g muscovado šećera
50 g meda
2 jaja (ili 2 žlice chia sjemenki sa 5 žlica vode)
100 g kokosovog ulja
Ekstrakt vanilije

Suhi sastojci:
180 g integralnog brašna
40 g sitnih zobenih pahuljica 
2 žličice praška za pecivo
30 g gorkog kakaa
15 g mljevenih lanenih sjemenki
Prstohvat soli
100 g preprženih badema ili lješnjaka 
100 g tamne čokolade
Cimet i muškatni oraščić po želji

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. U jednoj posudi izgnječite banane s vilicom ili ih usitnite štapnim mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje ili ukoliko želite, jaja možete zamijeniti sa chia sjemenkama na način da  2 žlice sjemenki pomiješajte sa 5-6 žlica vode i pustite da nabubri 20-ak minuta, te zatim dodajte bananama. Dodajte lagano rastopljeno kokosovo ulje, muscovado šećer, med i ekstrakt vanilije. 
3. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, mljevene lanene sjemenke, gorki kakao i prstohvat soli, te dodajte mokrim sastojcima. Dodajte cimet i muškatni oraščić.
4. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a lješnjake ili bademe lagano prepržite na suhoj tavi. Kada se ohlade i njih nasjeckajte. Nasjeckanu čokoladu i polovicu nasjeckanih badema ili lješnjaka dodajte smjesi, te lagano promiješajte. 
5. Smjesu izlijte u kalup za kruh kojeg ste namastili kokosovim uljem ili obložili masnim papirom, te posipajte ostatkom nasjeckanih orašastih plodova. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 45 do 50 minuta. 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bez laktoze, desert, doručak, međuobrok,

Komentari