Ova slana granola savršena je za obogaćivanje omiljenih obroka poput salata, sendviča, variva, svježeg sira, gustih juha i pirea. Dodatak slane granole osigurava poželjnu biljnu raznolikost, a prepuna je zdravih masti, vlakana i biljnih proteina. Pomaže zdravlju crijeva, bogata je esencijalnim mineralima poput željeza i magnezija te se jednostavno priprema. Savršena je za grickanje i što je najbitnije produljuje sjećaj sitosti.
Vrijeme pripreme: 10 min + 30 min pečenja
Težina pripreme: 1
Sastojci (za 15 porcija):
• 4 žlice (60 g) tahinija
• 2 žlice (30 ml) maslinovog ulja
• 1 žlica (15 ml) javorovog sirupa
• 1 žlica (10 g) češnjaka u prahu
• 1 žličica (3 g) dimljene paprike
• 1 žličica (3 g) sumaka
• 1 žličica (6 g) krupne morske soli
• 1 žličica (1 g) sušenog timijana
• 1 žličica (1 g) sušenog origana
• ½ žličice (1 g) tucane ljute paprike
• 2 žlice (15 g) prehrambenog kvasca
• 1 šalica (80 g) krupnih zobenih pahuljica
• ¼ šalice (30 g) bučinih sjemenki
• ½ šalice (65 g) indijskih oraščića
• ¼ šalice (35 g) suncokretovih sjemenki
• ¼ šalice (37 g) sezama
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 150°C s ventilatorom i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
2. Pomiješajte sve sastojke u glatku smjesu, ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu i pecite 30 minuta na srednjoj rešetki uz jedno okretanje na pola pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo.
3. Dobro ohladite i takvo čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Fotografija naslovnice: Pexels