Šaran je slatkovodna riba od koje možete napraviti pravo kraljevsko jelo. Pun je proteina, izrazito hranjiv, vrlo ga je lako čistiti i ima relativno malo kostiju. Meso mu je puno minerala i proteina te je toliko zasitno da nitko neće reći da se od ribe ne može najesti.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci: ● 1 kg šarana
● 400 g graška
● jedan luk
● vezica peršina
● 100 g krušnih mrvica
● 1 dl maslinova ulja
● 1 dl bijelog vina
● 50 g maslaca
● režanj češnjaka
● 1 dl octa
● sol i papar
● 20 g mljevene paprike
Priprema:
Šarana očistite i filetirajte. Dok se fileti namaču u otopini vode i octa – na ulju i maslacu prodinstajte luk. Kad on požuti dodajte mu peršin i krušne mrvice, a zatim posolite, popaprite i kuhajte dok se sve ne zgusne. Grašak sotirajte na maslacu 10 do 15 minuta te ga začinite po ukusu. Filete šarana prekrijte smjesom od luka i mrvica te ih kuhajte 20 minuta. Dodajte mljevenu papriku i kuhajte na laganoj vatri, tu i tamo podlijevajući vinom. Kad su gotovi, filete servirajte na grašku i dodajte svježe sjeckani peršin.