Matejka Buča

Datum objave: 09. 09. 2022.

Ovaj kolač možda postane jedan od mojih klasika. Osnovni recept sam pronašla u jednom starom časopisu i prilagodila ga svojem ukusu i željama. Dodala sam limun, kruške, malo iznivelirala količine – i dobila prekrasan, rustikalni kolač koji se sviđa svima koji su ga probali. Jedan jako zdravi kolač – u mojem smislu te riječi!

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 1 sat i 10 minuta

Sastojci za kolač promjera 18 cm:
● 90 g maslaca
● 90 g šećera
● 2 jaja
● ribana korica pola limuna
● 40 g mljevenih badema
● 75 g brašna za dizana tijesta
● 2 manje kruške
● 100 g kupina
Posip
● žličica cimeta
● 2 žlice šećera
● 15 g maslaca u listićima
● šaka tostiranih i oguljenih lješnjaka
● šećer u prahu

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 160°C. Kalup namastite i obložite papirom za pečenje. Ja sam pekla u običnoj zdjeli s metalnim ručkama jer sam željela manji, okrugli kolač, a nemam takav kalup za tortu.
2. Maslac i šećer miksajte dok se lijepo ne sjedine, zatim im dodajte koricu limuna i umućena jaja, malo po malo, dobro promiješajte. Prestanite miksati i špatulom lagano umiješajte brašno i bademe.
3. Kruške ogulite i narežite na ploške ili kockice, a kupine operite. Polovicu krušaka umiješajte u smjesu. Možete umiješati i kupine, ali ja nisam da ne bi obojale tijesto. Stavite polovicu tijesta u kalup, poravnajte i po njemu posipajte kupine. Zatim prekrijte drugom polovicom smjese, poravnajte i po vrhu poslažite preostale kruške. Šećer, cimet i listiće maslaca pomiješajte pa posipajte po kolaču. Pecite oko 50 min tj. dok ubodena čačkalica ne izaže čista iz kolača. Još dok je kolač topao, izvadite ga iz kalupa i posipajte grubo nasjeckanim tostiranim lješnjacima. Lješnjaci se tostiraju tako da ih malo prepečete na suhoj tavi (da zamiriše) i zatim protrljate kuhinjskom krpom kako biste odstranili ljuskice.
4. Kad se kolač ohladi, pospijte ga šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, kruške, like chocolate, zdravo i fino,

Komentari