Rižoto od liganja još je jedan favorit u našem domu i možda omiljeni način pripreme liganja. Uvijek ga radim baš ovako, na crveno, s puno origana i maslinovog ulja, posipanog parmezanom, a kuham ga al dente, do kremaste teksture. Savršen je svaki puta :)
Težina pripreme: 2
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci za 3 porcije:
● 1 manji luk
● 2 češnja češnjaka
● 400 g očišćenih liganja i krakova
● 100 ml bijelog vina
● 200 g riže
● 400 ml sjeckane rajčice pelata ili soka od rajčice
● 400 ml temeljca
● 1-2 žličice sušenog origana
● sol i papar
● 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
1. Luk i češnjak nasjeckajte sitno, a lignje narežite na kolutove širine oko 1 cm.
2. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak pa pirjajte 2-3 min dok ne omekšaju. Pirjajte na srednje jakoj vatri kako češnjak ne bi zagorio.
3. Tome dodajte lignje, promiješajte i kuhajte dok ne pobijele, zatim ulijte vino i kuhajte na jakoj vatri oko 5 min, dok alkohol iz vina ne ispari. Dodajte rižu i kratko propirjajte.
4. Umiješajte rajčicu, polovicu temeljca i origano i dobro promiješajte. Poklopite i kuhajte 25-30 min uz redovito miješanje i dolijevanje temeljca po potrebi.
5. Pred kraj kuhanja začinite solji i paprom po ukusu.
6. Rižoto je kuhan kad u njemu još ima malo tekućine (mora biti kremast) i kad je riža još sasvim malo tvrda u sredini, omekšat će do kraja nakon što ugasite plamen. Pustite rižoto da malo odstoji pa ga poslužite uz ribani parmezan. Dobar tek!
Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu te YouTube kanalu.